Jégdugó az elfagyott csatornában

Fagyvédelem és annak hiánya

Még a jég az úrEljött az igazság pillanata!
Aki nem gondoskodott megfelelő fagy elleni védelemről, az komoly problémákkal számolhat! Ősszel cikkeztünk a Nyaralók, hétvégi házak víztelenítéséről – nem véletlenül. Pedig akkor még fogalmunk sem volt arról, micsoda mínuszokkal kell szembenéznünk! Persze teljesen mindegy, mínusz 5, vagy mínusz 20, ha nem engedtük le a vizet a “leengednivalókból”.

Ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy a fagy ne tehessen kárt csapjainkban, lefolyóinkban, csatornáinkban, egyéb, vízzel „dolgozó” berendezéseinkben, már csak némi optimista hozzáállás hiányzik, és így tuti, hogy békében, nyugalomban élvezhetjük már az első pihenéssel töltött napot is a nyaralóban.

Nagyobb a baj, ha nem sikerült elejét venni a fagykárnak a vízmérő vonatkozásában.
Ugyanis a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló történetben kimondja:

A vízmérő állagának megóvása és a fagyvédelem biztosítása a fogyasztó kötelessége. Ergo: ha elfagy a vízmérő, kötelesek vagyunk a csere, és az új vízmérő díját megfizetni. És ez még a jobbik eset, hiszen mi van, ha környékére sem megyünk a háznak, ki tudja meddig, és ömlik a víz a fagytól megrepedt csőből, vezetékből…

Az elmúlt héten Pest megyéből, Fejér megyéből, sőt távolabbról is – ÉrdSzékesfehérvár, Dunaújváros, Győr – nem is tudom, hány telefonhívást, és e-mailt kaptunk dugulás miatt, mert befagyott a csatorna. Természetesen megoldjuk a dugulást akkor is, ha jég tömte el a rendszert, de őszintén bevallom, a kánikulában sokkal remekebb dolog a szabadban a duguláselhárítás, mint kemény hidegben…

Nem nehéz elképzelni, egy elégtelen lejtéssel bíró szennyvízvezetékben már pár centinyi megdermedt szürke víz is „csodákra” képes! Megreked még előtte ez-az, olálá!, meg is született a jégdugó – jöhet a duguláselhárító szakember! És itt van kedvenc példám: a szennyvízcsatorna nem a fagyhatár alatt, hanem már-már a talajszinten fut!

Hogyan szüntetjük meg a jég okozta eltömődést? Általában magasnyomású csatornatisztítóval (Woma), ha lehetséges, azt meleg vízzel feltöltve, illetve egyéb „varázs- és csodaeszközökkel”.

Bár már elméletileg tavasz van, gyakorlatilag kemény tél: esik a hó, ma éjjelre közel -20°C-t jósol a meteorológia…