Víz-lefolyóhálózat – téli teendők

Jégcsap

 Nehogy fagyás legyen!

Most, hogy a november első napjaiba léptünk, egyre inkább számíthatunk éjszakai fagyokra, sőt akár nappal is 0 Celsius alatt maradhat a hőmérő higanyszála.
A hétvégi házak, nyaralók, épületek fagykárainak elkerülése végett érdemes néhány teendőt elvégeznünk, hogy tavaszi ismételt látogatásunk ne keserűséggel kezdődjék.
Főként a vízvezetékek, automata locsolórendszerek vannak kitéve a fagyveszélynek, de a lefolyórendszerekhez tartozó berendezések sincsenek biztonságban fagypont alatt, amennyiben felületesek vagyunk az őszi szezonzáráskor.
Kezdjük a lefolyóvezetékek téli teendőivel.
A szennyvízhálózatban optimális esetben nincs felgyülemlett folyadék (víz), így fagyás veszélyének sincsen kitéve. Ellenben a bűzzárást biztosító szifonokban a víz megfagyhat, ezzel pedig jelentős bosszúságot és károkat okozhat nekünk, ha nem gondoskodunk a víz leeresztéséről. Könnyű, egyszerű beavatkozásról van szó, magyarázatot véleményem szerint nem igényel. A  biztonság kedvéért készítettem egy videót a szifonok szét ill. összeszereléséről, mely támaszul szolgálhat a művelet zökkenőmentes lebonyolításához. > Videók

WC: nem csak a világegyetem, a jég is tágul

Ne feledkezzünk meg a toalettben lévő víz eltávolításáról sem, ugyanis a táguló jég a porcelánt is tönkreteheti. Egy szivacs segítségével könnyen elvégezhetjük a wc fagytalanítását. Ne ijedjünk meg a csatornaszag térhódításától a művelet elvégzése után, hisz a lefolyóhálózat illatanyagai most szabadon terjenghetnek bűzzárás hiányában.
Mielőtt azonban elvégezzük a lefolyó renszerünk szárítását, jó alaposan öblítsük át a csatornahálózatot, hogy a megrekedt toalettpapír és egyéb lerakódás teljes egészében távozhasson a vezetékrendszerünkből. Ezzel elkerülhetjük a szennyeződések beszáradását a vezeték belsejébe, egyúttal a tavaszi üzemkezdés sem a  duguláselhárítás jegyében kezdődik.
Más teendőt a lefolyórendszer nem igényel, így sem duguláselhárításra, sem pedig vízvezeték szerelőre nem kell költségvetésünkből áldozni, ha rászánunk időnkből röpke negyed órát a fagymentesítésre.

Vízhálózat: teendők téli, fagyos napokra

Kezdjük a főelzáró elzárásával, majd a kerti csap talajcsapjának elzárásával folytassuk utunkat az épület irányába. Az altalajcsap elzárását követően ellenőrizzük a tökéletes zárást, továbbá a felszíni elzárót hagyjuk nyitott állásban.
Lakáson belül a meleg víz tároló kíván beavatkozást, melynek leürítését a biztonsági szelepen keresztül megtehetjük.
Természetesen a gázmelegítők ill. a magára hagyott fűtési rendszerek sem fagytűrőek, ezáltal ürítésük szintén szükségszerű.
Minden elzáró maradjon nyitott állásban, hogy az esetlegesen megrekedt és megfagyott víz tudjon tágulni, és ne a szerelvényekben tegyen kárt.
Ha biztosra akarunk menni, akkor bevethetünk egy kompresszort is vízkiszorítás céljából. Az automata locsolórendszereknél szinte kötelező is a levegővel való vízleeresztés, mely sok kellemetlenségtől és kiadástól megkímélhet minket.

Ám ha úgy ítéli meg, hogy mindehhez nincs ideje vagy professzionális segítségre van szüksége, bizonyára tudni fogja: ha duguláselhárításról, nyomvonalkeresésről, csatornakamerázásról, magasnyomású csatornatisztításról (WOMÁZÁS), vízvezeték szerelésről van szó – nyugodtan hívhat engem!

2 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Megyek is a vízaknába és körbetekerem a vízórát rongyokkal.
  Nálunk úgy van kialakítva a vízóra akna az ISPA program keretében, hogy azt csak egy gumitető fedi. -25 fok körül mindig aggódom az elfagyás miatt!

 • Dancs Gyula

  Remek ötlet!
  A nikecell, hungarocell takarást is hatékonynak ítélem az elfagyás elleni védelem során.
  Általában a keveset használt vezetékek ill. a fagyhatárt el nem érő szakaszok szoktak áldozatul esni a hideg napok beálltának.
  Utolsó figyelmeztetésként vörös jelzést adunk a kerticsapok téliesítését még el nem végző, bátor vízhálózat használóknak.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük