Folyjon a zsír – át a zsírleválasztó berendezésen!

Ne lezsírozva álljon a zsírleválasztó

Zsírfogó berendezés
Zsírfogó berendezés – ez tényleg megfogta!

A gravitáció kiváló „találmány”. A gravitáción alapuló szennyvízelvezetés általános gyakorlat, technika. A szennyvíztelepeken az ülepítésnél elemi, hiszen hiába könnyebb fajsúlyú egy-egy anyag: gravitáció nélkül nem súly a súly.
Az étkeztetéssel, állati termékfeldolgozással, élelmiszer-előállítással foglalkozó cégek számára kötelezően előírt a zsírleválasztó berendezés kiépítése. E nélkül a viszonylag egyszerű technológia nélkül sokkal nehezebb dolga lenne a tulajdonosnak, üzemeltetőnek, az egész szennyvízrendszernek, kezdve a lefolyócsövektől át a közműcsatornán, idegondolva a szennyvíztisztító telepeket, és végül a befogadó vizeket. És hadd említsem meg a duguláselhárítók táborát: nekünk sem mindegy.

A tapasztalt duguláselhárítási ismeretekkel bíró szakember tudja, micsoda „izmos” dolog a zsírral elbánni! Szüntettünk már eltömődést zsír által „benőtt” csőben – nem túl szív- és gyomorderítő dolog. Nagyon örülök annak, hogy kötelezővé vált ez a remek kütyü. A zsírleválasztók, mint egy-egy apró szennyvíztisztító telep: különválasztják a különböző mocskokat, visszatartják a visszatartandót, mielőtt azok a közműcsatornába folynának.

A zsírleválasztó berendezésnek rendkívül jó vízzárással kell rendelkeznie, hiszen szivárgás esetén elszennyezné a környezetet.
A „szerkentyűk” lehetnek egy-, két-, háromtartályosak.
Az egyrekeszes amolyan „minden az egyben”: a zsírleválasztó és az iszapfogó, a különféle szerkezeti elemek is egy boxban kapnak helyet. Két tartállyal bíró zsírfogónál az iszapülepítés már más rekeszben folyik. Három box esetében egy tartály választja a zsírt, a másik kettő ülepít.
A működés pofonegyszerű: befolyik a zsíros, olajos víz, ahol rögtön beleszalad (optimális esetben) egy terelőlemezbe, mely „igazgatja” a beömlést, így elkerülhető az örvény. Magában a leválasztó térben szegregálódnak az olajok, zsírok. A kifolyási térben a beépített terelőlemezek elegánsan kísérik a zsírtalanított elegyet a kifolyócsőig, melyen keresztül a közcsatornába jut a gusztustalan teher.

Milyen zsírfogó kell?

Hogy milyen fajta, mekkora zsírfogóra van szükségünk, az mindig a telepítés helyének adottságaitól, és az átfolyó szennyvíz jellemzőitől függ.
Telepítési helyük alapján lehetnek kül-, beltériek, szabadon állók, vagy süllyesztettek. Működhetnek manuálisan, és automatizáltan.
Hogy a zsírelkülönítő berendezések hova, miből – megnézzük a következő részben, ahogyan azt is, miért fontos a folyamatos karbantartás, tisztítás!
Pest megye, Fejér megye bővelkedik oktatási intézményekben, és a nyüzsgő idegenforgalom okán éttermekben is – duguláselhárítási megbízásaink állandó, folyamatos szereplői ezek az intézmények. (Sűrűn járunk karbantartani Budapesten kívül például Érdre, Dunaújvárosba, Tatabányára.)
Ipari létesítményekbe szintén gyakran hívnak bennünket, a Világi Duguláselhárítást, amikor egy-egy lefolyóban különféle anyagokból góc épül, betokosodik, gyakran kővé keményedik, és a lefolyó keresztmetszete beszűkül, átjárhatatlanná válik.

***

Ezekben a bejegyzésekben már zsíroztuk a témát:

Le a zsírral! De ne a lefolyóba! Zsírleválasztó rendszer

Konyhai dugulás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük