Le a zsírral! De ne a lefolyóba! Zsírleválasztó rendszer

Ez zsír lesz

Zsír megy a lefolyóbaKicsit mosolygok, mert elképzelem, ahogyan a Google találatként azoknak is kiadhatja ezt a duguláselhárítós bejegyzést, akik nem duguláselhárító szakembert, hanem fogyókúráznak, és zsírégető módszereket keresnek – bocsi. (Zárójelben megjegyzem: ennek azért egyre kisebb az esélye, mert nagy dolog a relevancia!)

Már a töpörtyűk (hogy stílusosan tálaljuk a zsír-témát) is tudják: a zsír, olaj, „könnyebb” (egyszerű fizika: kisebb a sűrűségük), mint a víz, és előszeretettel rakódik le mindenütt, ahova a cseppjeit beteszi. Öntött már WC-be, olajos, zsíros anyagot – amit gyorsan meg is bánt? Ott a leglátványosabb, főleg, ha pirospaprikás!

Lebeg a víz tetején, majd a lefolyó oldalára szépen rátapad, rádermed. Amikor nagy mennyiségű zsír kerül a lefolyócsőbe, ráadásul van utánpótlás, a zsírréteg a lefolyó elérhetetlenebb részeiben is nő, nődögél, a lefolyó hörög, bugyog, a szürke víz egyre nehezebben folyik el (nem beszélve a WC-ben lehúzott bélsárról), aztán egyszer csak beáll, és jöhet is a duguláselhárító szakember!
Nem csak a dugulás okán fontos, hogy ne kerüljön a hálózatba, belvizekbe, biológiai ülepítőkbe zsír: környezetkárosító, ugyanis savasít!

Milyen csőben fészkel a zsír?

Ha a cső műanyag, eternit, nem túl bonyolult a duguláselhárítás.
Fogjuk az acélspirált (csőgörény), bevezetjük, bekapcsoljuk – gyorsan megoldódik az eltömődés okozta probléma. Kivéve, ha ólomból van a cső, mint rengeteg régi bérházban, főleg Pest megyében! Van pár izzasztó duguláselhárítás a hátunk mögött: Budapest VII. VIII. XIII. kerületében, de nem csak Budapesten, hanem ÉrdenGyőrben , Székesfehérváron, TatabányánDunaújvárosban törölgettük már a homlokunkat az ólom szennyvízcső eltömődése miatt. Ebbe most nem mennék mélyebben, viszont a közeljövőben visszatérünk rá, mert fontos!

A zsírleválasztó rendszerek elsősorban az éttermek, nagyüzemi konyhák (iskola, kórház, szálloda), élelmiszeripari egységek (konzervgyárak, vágóhidak, stb.) részére fontosak. Magyarán: ahol a „melléktermék” zsíros, olajos mocsok, ott kötelező a zsírfogó berendezés beépítése, telepítése.
A zsír elsavasítja a biológiai szennyvíztisztító szennyvizét is, felborítva annak működését. Más jellegű olajokra, zsírokra (ásványi eredetű dízelolaj, fűtőolaj, egyéb, speciális termékfeldolgozók) nem használható ez a berendezés, és szigorú előírások vonatkoznak szennyvízvezetéken történő elvezetésükre.
A zsír leválasztása gravitációs módszerrel történik, fent említett ok miatt (sűrűség). Ezek az anyagok nem túl oldhatók, maximum elszappanosíthatóak, vagy csak kissé oldódnak.
A zsírleválasztó apparátus lehet egy-, két-, háromtartályos, előregyártott technológiával készült. Izgalmas folyamat a zsírfogó ki- és beépítése. Számtalan kitételnek kell megfelelnie – de ez már egy következő történet.

***

Ajánlom még a témában: