Mosdódugulás és automata leeresztőszelep

A mosdódugulás és az automata leeresztőszelep kapcsolata

Duguláselhárítás: leeresztőszelepMunkám során, amely duguláselhárításra és vízvezeték szerelésre egyaránt kiterjed, egyre sűrűbben találkozom olyan mosdó dugulásokkal, melyeknél a lefolyó eltömődését az automata leeresztőszelepből eltávolított dugó okozza.
Természetesen nem közvetlenül maga a dugó eltávolítása a dugulás okozója, hanem az eltávolított dugó helyén keletkezett nyílásba beleeső fürdőszobai használati eszköz.
Néhány említésre méltó tárgyat kiemelnék, melyek vezető szerepet töltenek be a duguláselhárítás tárgykörében:

 

 •  fülpucoló rudacska (talán a leggyakoribb)

 •  fogkrémes zárókupak

 •  cserélhető borotva penge

 •  pénzérme

 •  kövek (főképp akvárium mosásából)

 •  gyermek játékok

de a legkülönfélébb apróságok is előfordulhatnak.

Sokan azért szabadítják meg a lefolyónyílást a dugótól, mert véleményük szerint így gyorsabban lefolyik a használati víz.
Ez a megállapítás részben megállja a helyét, de megoldásként mégis a dugó alján található szabályozócsavar beállítását javasolnám. Az állítócsavar szabályozásával beállítható a kívánt kiemelési magasság, így a kellően beállított dugó mellett keletkezett résen már nem torlódik vissza a szennyvíz. Komplikáltabb esetben a csaptelephez tartozó rudazat  beállítása is szükséges lehet, amennyiben a dugó beszabályozása már nem lenne elegendő a kívánt hatás elérésére. Mielőtt nekilátnánk a feladatnak, győződjünk meg a szifon átjárhatóságáról, tisztaságáról.

Automata leeresztőszelep fotója és rajzaSajnos a távol-keleti csaptelepek beszabályozhatósága nem minden esetben problémamentes, ugyanis egy-két év használat után a korrózió megdolgozza a pekingi rozsdamentes csavarokat.
Megjegyzem: újkori beépítésűekről is tudnék mesélni néhány igen érdekes, tanulságos történetet, de ez inkább a vicc kategória, mintsem a duguláselhárításhoz, vízszereléshez kapcsolódó témakör.
Szándékosan nem említenék gyártókat, de a magyar és német termékeknél – csaptelepek – ilyen problémákkal nem kell számolnunk.
A beavatkozáshoz nem szükséges semmi olyan kéziszerszám, mely egy átlagos háztartásban ne lenne megtalálható (csavarhúzó, 10-es villáskulcs, kombinált fogó).
Amennyiben a szifontisztítás és a beszabályozás együttesen sem éri el az optimális eredményt, úgy még megpróbálhatjuk a vegyszeres duguláselhárítást, mielőtt profi duguláselhárító szakember segítségét kérné.
Előző cikkeimben már említettem, hogy a folyékony lefolyótisztító szerek inkább alkalmasabbak az otthoni duguláselhárításra. Bővebb információ a duguláselhárítás vegyszeres alkalmazásáról itt:

> Folyékony lefolyótisztítók

> Lefolyó tisztítás granulátummal

A csaptelep dugóbeállításához kívánok Önnek kellemes és tartalmas szórakozást.
Duguláselhárítás, vízvezetékszerelés, tanácsadás

4 hozzászólás

 • Bognár László

  A fentiek alapján (korrodálódó rozsdamentes kínai gyártmányok) remélem, hogy a fogászati implantátumokat nem Kínában gyártják, mert rozsdás foggal már fogat mosni sem volna érdemes. Igaz, akkor már a fogkrémes kupak mérete már nem is számítana, mint Sanyiéknál.

 • Dancs Gyula

  Igen. Kitűnő ötlet a fogkrémek kupak szerinti osztályozása. Sokkal ötletesebb, mint a fogmosás mellőzése.
  Legcélszerűbb mégis a leeresztődugót bennhagyni a neki kiképzett helyén.
  Bár kétségtelen, hogy a duguláselhárítóknak így kevesebb teendője “lészen”.

 • Dancs Gyula

  Szegény kínai gyártók. állandóan előveszem, vesszük őket. Ebből még bajunk lesz!
  És akkor büntetésből kínai duguláselhárító berendezésekkel kell majd dolgoznom.
  Ellentételezésül mondjunk valami jót is valamely kínai termékről.
  Sajnos most nem jut eszembe egyetlenegy példa sem, de a konyhájuk igazán kedvemre való. (nem higiéniai szempontból megközelítve)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük