Bűzbomba avagy szuezszifon dugulások

Dugulások, szerelési mulasztás okozta kellemetlen szagok

A bűz bűnöseMunkám során, melyben vízvezeték szerelés illetve duguláselhárítás egyaránt szerepel, egyre többször találkozom olyan padlóösszefolyóval vagy ha úgy tetszik szuezszifonnal, melyek beépítését nem a gépészeti kívánalmaknak megfelelően végezték.
A legtipikusabb szerelési mulasztásnak az egyágú szuezszifon elhelyezését tartom a fürdőszoba padlózatán. Nem nehéz kitalálni, hogy az ily módon elhelyezett padlószifon mindig friss csatornaszaggal fogja megörvendeztetni a helyiség használóit. Az egyágú padlóösszefolyó elhelyezésével biztosíthatjuk leginkább, hogy egy szennyvíztisztító vagy szeméttelep idilli környezetében érezhessük magunkat.
Véleményem szerint ezzel a célzattal csak igen csekély számban rendelnek fürdőszoba kialakítást a kivitelezést végző szerelőtől, mégis az a tapasztalatom, hogy valami különös okból azért biztos ami biztos – “kell ide egy egyágú szifon” – jelmondattal elhelyezik a bűzforrást profi szerelőink.
Az a probléma ezzel a beépítési módozattal, hogy a padlóösszefolyóban található víznek kellene elzárnia a lefolyórendszerből visszaáramló kellemetlen szagokat. Normál esetben az összefolyó vizet még csak hírmondónak sem lát, ezért a lefolyószag szabadon terjenghet a lakásunkban. Természetesen egy pohár víz beletöltése is megoldás lehet a szagok távoltartásának, de ígyis csak pár napra lélegezhetünk fel (szó szerint), hiszen a betöltött folyadék napok alatt elpárolog. Magyarul életfogytig tölthetjük a vizet a szuezszifonunkba. Esetleg próbálkozhatunk mindenféle leleményes bűzzárásra (beton, folpack…stb) .
Nem is értem a szerelő gondolkodását. Azt hiszi, hogy a ház asszonya minden nap egy vödör vízzel nyakon önti a padlót, és így takarítja tisztára a fürdőszobáját?! (Bár számomra nagyon is ismerős ez a katonaságból).
Esetleg arra gondol, hogy haltisztító üzemet kívánnak üzemeltetni, melynél folyamatosan locsolják a padlóra a vizet? Érdemes lenne megkérdezni a megrendelőt, hogy milyen célzattal építi a vizesblokkját. Amennyiben haltisztítás, zöldségmosás, laktanyai igények kiszolgálása a cél, akkor egyetértek az egyágú szifon beépítésével. Eltérő esetben nem javasolnám használatukat, beépítésüket.

Akkor hogyan biztosítsuk a padlószifon vízellátását karbantartás mentesen?

Helyes bekötésA megoldás pofon egyszerű. A mosdó, esetleg kád vagy zuhany vizét kell belekötni egy kétágú, háromágú szifonba, így folyamatosan biztosított a bűzelzáráshoz elengedhetetlen lefolyóvíz. Másodlagos előnye, hogy lefolyódugulás megjelenésekor könnyedén tisztíthatóvá válik mint a kád, zuhany, mint pedig a kifolyási oldal. Ilyen esetben a duguláselhárítás bontás nélkül is megvalósítható.

Halkan jegyzem meg, hogy duguláselhárító praxisom során találkozom egyéb érdekességekkel is.
A teljesség igénye nélkül: nem jobb a helyzet a mosogató vagy a pissoir padlóösszefolyóba történő bekötésével sem. Itt a bűzelzárást a koszos, erősen illatozó víznek kellene ellátnia, melynek párolgása szintén csak ritkán idézi a friss virágok üde illatát. Említhetnénk bűzforrásként a rosszul leültetett toaletteket, helytelenül alkalmazott jollyflex csöveket, de a szellőzővezetékek hiánya is beillatozhatja a légterünket.
Egyes régebbi szifonok rendelkeznek duguláselhárítást könnyítő tisztítódugóval, melynek hiánya ugyanúgy csatornaszagokat eredményez.
Minhogy duguláselhárítás és csatornatisztítás témakörére létrehozott oldal látogatója, nem kerülhetjük el a lefolyódugulások okozta bűzjelenségek említését sem, ami szintén ronthatja lakásunk, házunk levegőjét.
Ilyenkor a lefolyórendszerünk rendszerint furcsa hangokkal jelzi számunkra, hogy hamarosan érdemes lesz körülnéznünk a duguláselhárító szakemberek névsorában, vagy kedvenc közösségi felületünkön ismerősként bejelölhetjük a nekünk leginkább tetsző duguláselhárító vállalkozót.
Ajánlom magamat! – vízvezeték szerelés, lefolyórendszerek szakszerű és végleges bűztelenítése, szaktanácsadás, duguláselhárítás, lefolyótisztítás, csatornakamerázás, nyomvonalkeresés, csőtörések műszeres bevizsgálása terén.
És persze a bűz elhárítása mellett a szagtalanítás-fertőtlenítés alkalmával is.

3 hozzászólás

 • Héder Sándor

  Nem tudom nálunk hogyan lett annak idején kialakítva, de arra jöttem rá, hogy időnként nekem kell kitisztítanom, mert főleg a hajszálaktól nem emelkedik fel a lezáró golyó. Mit mondjak, nem a kedvenc foglalatosságom, de muszáj, ha nem akarok bűzt a fürdőszobába. Vegyszerekkel is kísérleteztem, igazából egyik sem jött be.

 • Dancs Gyula

  Elnézést, de elkerülte a figyelmem a “lezáró golyó” kérdés.
  Válaszom:
  A HL gyártmányú szifonokban van ez a golyónak tűnő szerkezet beépítve, hogy a lefolyóban keletkezett habot ne engedje kiáramolni a padlózatra.
  Valójában a bűzelzárást a benne található kosár végzi el, nem pedig a golyó. Egyébként az említett szuezszifon a lefolyórendszerből visszaáramló szennyvíz útját is egész jó hatékonysággal zárja le, feltéve, ha tisztán tartjuk a benne található gömböcskét.
  A többi szuezszifon típusból kigolyózták a habzárási funkciót, vagyis ezek nem rendelkeznek golyós lezáróval.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük