Otthoni duguláselhárítás: szifontisztítás, jollyflexcső kitakarítás

jollyflexcso
Jollyflexcso

Vízvezeték szerelési, duguláselhárítási munkáim során, egyre többször tapasztalom, hogy a régi bevált szifonok helyett a mosdó, mosogató lefolyó bekötését flexibilis, ún. jollyflex lefolyócsővel végzik el. Nyilvánvalóan a jelenség fő oka az egyszerű használhatóság, olcsóság, és nem utolsósorban a vízvezeték szerelőt mellőző kivitelezés lehetősége.

Nem csak előnye van a Jollyflex lefolyócsőnek

Azonban ennek a csodálatos szerelvénynek is van hátrányos tulajdonsága. Nevezetesen a kialakításának köszönhetően a redőkben könnyebben, gyorsabban lerakódnak a szennyeződések, így sűrűbb tisztítást igényel  “konzervatív” (szifonos) társaival szemben. Tisztításuk alkalmával érdemes már előre megvásárolni egy cseredarabot, ugyanis a redők mentén elrepedhet a flexibilis cső, mely a tisztítás, összeszerelés után szivároghat. Ez főként az olcsóbb gégecsövek beépítésekor fordulhat elő, hiszen a kereskedelemben nívósabb termékek is beszerezhetőek, minimális anyagi ráfordítás mellett.

Áruvásárláskor tudnunk érdemes

A McAlpine típusú flexibilis bekötőcsöveket ajánlhatom beépítésre, mivel strapabíróak és több szét-összeszerelést is átvészelhetnek szivárgásmentesen. A forróvíz használatát általában nem túlságosan kedvelik a bekötőcsövek, így idővel megnyúlhatnak, eldeformálódhatnak. Nem mellékesen jegyzem meg, hogy az IKEA áruházban kapható szifonok szintén rendelkeznek flexibilis alkatrészekkel, ezért a  fokozott odafigyelés indokolt lehet.
***
Duguláselhárítás tippek-trükkök

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük