Piszoár dugulás

Piszoár
Nyilvános piszoár – gazdátlanul

Ritkán esik szó a piszoárról – más néven veszpazien vagy pissoir –, pedig a vizeldék nélkülözhetetlen szanitere. A duguláselhárító szakemberek számára ad bőven feladatot, hiszen az elégtelen öblítés, az átlagosnál keményebb víz itt is felrakódik a lefolyó falára. A vízkő, húgykő minden WC és piszoár esküdt ellensége. Nyilvános WC-k esetében az is jelentős tényező, hogy van-e szűrő a fali vizeldében: sajnos tapasztalat, hogy beleszórnak csikket, rágógumit, papírzsebkendőt. Márpedig ezek nagyon rákfenéi a piszoár működésének.

A piszoár megléte nem jellemző a háztartásokra, hiszen jobbára a középületek, közösségi szektorok, nyilvános WC-k alaptartozéka. Budapesti duguláselhárító szakemberként azonban egyre gyakrabban találkozom családi házakban piszoárral, többnyire a vendégmosdóban.

A piszoár tisztítása

Dugulásmegelőzés céljából ajánlott a húgykő- és vízkőlerakódásokat „szerrel” lemaratni. Ez lehet vegyszer és természetes, a környezetet kímélő szer. A felrakódások eltüntetésére tökéletesek azok, melyekkel a WC-ben lerakódott gócokat is oldjuk. Citromsav, ecet, szódabikarbóna, sósav, ilyen-olyan csodaszerek. Ide is vonatkozik az az ajánlás, ha a házi duguláselhárítás nem válik be, ne kísérletezzünk, hanem hívjunk duguláselhárító szakembert, aki gyorsan és hozzáértően orvosolja a bajt.

A megelőzés miatt érdemes évente cserélni a bűzelzárást biztosító pissoir szifont. Párezres tétel – mi ez egy bontással járó duguláselhárítás díjával szemben? Smafu!

A bűz elűz?

Kevés kellemetlenebb bukét ismerünk, mint az állott, pangó, bomló vizelet szaga. A piszoárba lerakódó húgykő, vízkő, bedobott szemét megakadályozza a vizelet azonnali elfolyását, elképesztő bűzt eredményezve… Ha ez ráadásul le sincs öblítve…
Szerencsére a technikai újdonságok lehetővé teszik, hogy ez elkerülhető legyen. Az automata vizeldék egy részében már intelligens, önműködő, infrás piszoár-öblítők, önfelszívó szifonok működnek. A hangsúly a fenntartási költségek csökkentésén, a minőségen, tartósságon van – mint bármely közösségi vizesblokk, közintézmény vagy nyilvános WC esetében.

Piszoár barikád – forradalmi ötlet, hatékony védekezés

A XIX. században Párizsban összekötötték a kellemest a hasznossal. Képzeljünk el terjedelmesebb hirdetőoszlopokat, melyek kívül reklámfelületek, belül vizeldék.
Történt, hogy 1830-ban Párizsban a júliusi forradalom alatt ilyen vizeldékből építettek barikádot. Kreatív, nem túl higiénikus, de remélhetőleg biztonságos megoldás volt.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük