Szennyvíz doktorok 3. – a duguláselhárítás magasiskolája

dugulás csatorna csőben
Ezt már nyugodtan mondhatjuk dugulásnak

Szennyvíz terelgetés, gyűjtögetés – bárhol lehet dugulás!

A szennyvíz nem csak a települési (benne foglaltatik a házi szennyvíz), ipari, mezőgazdasági víz. Ide tartozik a csapadékvíz is. Duguláselhárítóként – na, jó, nem a sztetoszkópunkkal, hanem a spirállal, a WOMA-val, a dugulás helyét meghatározó kamerával – megjártuk már szinte az összes csatornafajtát, mondhatni, úsztunk már az árral. Seregnyi eltömődést szüntettünk meg, a legkülönfélébb dugulási okokkal. Hárítottunk el dugulást hajnali kettőkor, és karácsony szentestéjén is.

Számtalan háztartásban járattuk a csőgörényt, fújtuk nagy nyomással a csatornát, szüntettünk meg dugulást. Árvíz, csőtörés, felhőszakadás: A Világi Duguláselhárítás jött, szivattyúzott, és győzött. És ez így is marad, míg fel nem találják az önműködő dugulásmegszüntetést, illetve amíg nyugdíjba nem megyek. De addig még rengeteg csőben rekedt, összetorlódott eltömődés működésének kell véget vetnem.

Tudták, hogy az ókorban, Rómában az úgynevezett stercorariusok, trágyahordók az utcákat járva begyűjtötték a székletet, majd trágyaként adták azt el? És azt, hogy a cserzőműhelyekben, mosodákban jó pénzt fizettek a vizeletért? A cserzővargák a bőr kikészítéséhez, a mosodák pedig zsíroldásra használták. Hát igen… Már Vespanius is megmondta: a pénznek nincs szaga. Keményen meg is adóztatta a nyilvános WC-ket!

Szennyvizet a szennyvízcsatornába

A szennyvízgyűjtés „telephelyenként” történik. Megoldható tartályokban, emésztőgödrökben, ahonnan később „kezelésre” szállítják. Napjainkban egyre több településen megoldott a szennyvízcsatorna használata, sőt, kötelező azt igénybe venni. Számtalan, szabálytalanul megépített derítőnek köszönhető, hogy az elszivárgó szmötyi elmocskolta a talaj- és rétegvizeinket.

A városi csatornahálózat kétféle: úsztató, illetve elválasztó rendszerű. Mindkettőnek van előnye, hátránya. Az úgynevezett egyesített, vagy úsztató csatornarendszer a szennyvizet és a csapadékvizet egy rendszeren keresztül szállítja a karrier-csúcs felé. Olcsóbb, hiszen egy rendszeren szalad a trutyi és a csapadékvíz, a hálózat fenntartása, tisztítása kevesebbe kerül. A dugulások száma is csekély, hiszen nagyobb a csőátmérő, és hígabb a mocsok. Ámde, amit nyertünk a réven… A szennyvíz jóval nagyobb mennyiségű, mint a külön hálózaton gyűjtött, és a nagyobb „anyag” tisztítása, kezelése többe kerül.

Eldugult cső a trutyival
Erre képes a csövekben a trutyi

Az elválasztó rendszerben haladó „karrieristák” külön utakon járnak, hatékonyabban tisztíthatóak, nem csak a kisebb mennyiség okán. A csapadékvíz itt egészen egyszerűen elvezethető a végcélig, a befogadó vízig, folyóig. Evidens, hogy itt drágább a fenntartás, hiszen két hálózat, a sűrűbb „cucc” miatt gyakrabban dugulnak el a csövek.

Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy minden háztartás része legyen a szennyvízcsatorna-vérkeringésnek. Ahol nincs megoldás, ott is van, hiszen a szennyvíztisztítás házilag is megoldható. De ez már egy másik történet.

Miként és hogyan kanyarog tovább a szennyvízmeder? Kísérjük tovább a következő részben: Szennyvíz doktorok 4. – a duguláselhárítás magasiskolája

Előző részek:

Szennyvíz doktorok 2. – a duguláselhárítás magasiskolája

Szennyvíz doktorok 1. – a duguláselhárítás magasiskolája

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük