Szennyvíz doktorok 1. – a duguláselhárítás magasiskolája

Csövek a földben
Csövek a csatornázás árkában – avagy dugulásra várva?

A szennyvíz útja – nincs kanális duguláselhárítás nélkül

„A szennyvízcsatorna-hálózat olyan duguláselhárító nélkül, mint trombózis doki nélkül!”
(forrás: Anti, duguláselhárító szaki)

Összeült duguláselhárító szakembergárdánk színe-java, megvitatni, mi kerüljön a következő cikksorozatba. Ötletek jöttek, ötletek mentek, a sör fogyott.
Témaként felvetődött a komlótelepítés, mint tárgykör, erre ironikusan rátromfolt egyikünk a narancsligettel. Miután alaposan kiveséztük, ki mennyire szereti, vagy nem szereti a folyékony kenyeret kontra narancslét, nekiláttunk a duguláselhárítással rokon, idevágó témák keresésének.
Számtalan elképzelés látott napvilágot, mely a dugulás elhárításával kapcsolatba hozható, de rögtön az egyik elsőre mindegyikünk rábólintott. Nap, mint nap találkozunk vele, hol „fekete”, hol „szürke” vízként (lásd lejjebb).
A szennyvíz célja, útja, „karrierje”, csak akkor teljesül be, ha elhárítják előle azokat az akadályokat, megszüntetik azokat az eltömődéseket, kitisztítják azokat a csöveket, melyeken keresztül a szennyvíz célba ér.
Ki erre a legalkalmasabb szakember?
Egyértelmű, hogy nem a pék! Igen, mi, a dugulások megszüntetői. Azok a szakemberek, csvek-csapok doktorai, akik éjjel-nappal, a nap huszonnégy órájában készen állunk a duguláselhárításra! Muszáj! Orbitális slamasztika lenne például olyankor, amikor egy nagy esőzést követően eltömődne, teszem azt egy egyesített rendszerű csatornahálózat.
Merre vezet a szmötyi útja?
Tartson velem, kísérjük el sorozatunkon keresztül. Ígérem, egy haja szála sem lesz szennyes!

Fekete víz, szürke víz – a fogalmak

Fekete víz… baljós elnevezés. Ez a fekáliával (fekália=széklet) keveredett szennyvíz. Ha környezetet akarunk károsítani, a legegyszerűbb, ha egy az egyben a földre, vízbe engedjük a „cuccot”! Bízom benne, senki nem veszi ezt a „felhívást” komolyan! Vízzel, tiszta vízzel élünk, szervezetünk nagy része víz.
A szürke víz is a mi produktumunk: mindazon víz, melyet a háztartásban engedünk le a lefolyóba: mosogatóvíz, mosó- és fürdővíz.
Állandóan, folyamatosan szennyezzük a vizet. Nem túlzás, hiszen legtöbb tevékenységünk ártalmas a vízre nézve: módosítja fizikai, kémiai, élettani, jellemzőit.
Nem csak otthonunk négy fala közt tehetünk kárt, hiszen az éltető folyadék nem varázslattal kerül a vízvezetékbe. A víznek azelőtt is van „élete”, mielőtt mi elmocskoljuk.
És ezt a károkozást nagyban űzzük… Ipar… Mezőgazdaság… Fertőző, mérgező, sugárzó, vegyi…
Persze a legtöbb ténykedés nem szüntethető meg és be, hiszen szükség van iparra, mezőgazdaságra, szükség van tiszta ruhára, mosakodásra.
A szennyvíz útjának úgy van értelme, akkor tölti be „karrierjét”, ha a szennyezőanyagokat olyan mértékben távolítjuk el, hogy a maradékot a majdani befogadó víz öntisztító erejénél fogva le tudja bontani – sikeres szennyvíztisztítás, szennyvízkezelés = újrahasznosuló víz, környezetvédelem, energiaforrás, tápanyag.

Miként és hogyan kanyarog tovább a szennyvízmeder? Kísérjük tovább a következő részben:

Szennyvíz doktorok 2. – a duguláselhárítás magasiskolája

És egyeb, kapcsolódó fontos információk:
Duguláselhárítás árak

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük