Szennyvíz kiskáté meg a Legionellózis

Ajjj, de szép ÁNTSZ-es tájékoztatóra bukkantam a minap, amikor az érdi duguláselhárítás után lóhalálába tartottunk egy budapesti duguláselhárítás helyszínére! A lóhalála tempóra amiatt volt szükség, mert a közintézmény női mosdójában található összesen két WC közül mindkettő eldugult, és éppen nagyüzemben folyt egy termékbemutató, számtalan hölgy érdeklődővel. Szerencsére nem volt nagy slamasztika, bontás nélkül, pikk-pakk utat nyitott a csőgörény a WC-ben, majd szépen lecsillapodtak a szennyvíz hullámai.
(Ezúton is köszönjük a szervezőcsapatnak a falatkákat és a kávét, életet mentettek vele, mert ebédelni nem volt időnk.)

Szóval kiemelnék pár sort a dokumentumból, mert egészen érdekes és fontos dologra bukkantam.

Szürkevíz

A szürkevíz a háztartásban keletkező, székletet nem tartalmazó szennyvíz (fürdés, mosás…), melyet tisztítás nélkül továbbhasznosíthatunk alternatív megoldásokra a fogyó vízkészletek, a növekvő vízigény, és az anyagi megtakarítás okán. Például öntözésre, WC öblítésre.
Sokan kiöntik a szárítógépben a szárítás során keletkező vizet. Ez is szürkevíz, és remek például vasalóvíznek. (Köszönet a tippért a feleségemnek.)
Egy duguláselhárító kollégám anyukája úgy spórol többek közt, hogy felfogja a mosógépből kifolyó mosószeres vizet, és ezzel mos fel.

Koronavírus a szennyvízben

Kémiai és mikrobiológiai közegészségügyi kockázat

A dokumentum arról is ír, hogy kémiai és mikrobiológiai közegészségügyi kockázata is lehet a szürkevíz használatának. Direkt vagy véletlenül lenyeljük, belélegezzük (legionellózis!), ránk freccsen. Szóval csak óvatosan a szürkevízzel, főleg ahol gyerekek vannak! Tudom, elsőre mosolyogtató gondolat óvakodni például a mosóvíztől, de rögtön lehervad a mosoly, ha elolvassuk az alábbi bekezdést…

Legionellózis a szürkevíztől?

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a szürke- vagy a csapadékvíz nem megfelelő tárolása, kezelése során bizony felszaporodhatnak a Legionella baktériumok a vízben, melyek aztán belélegezve igencsak csúnya dolgokat produkálnak velünk… Ez nem városi legenda, egyes kötelező kockázatot jelentő létesítményekben például komoly közegészségügyi előírásoknak kell megfelelniük.

A csapadék- és szürkevízben nem csak ez a hírhedt mikroorganizmus dagonyázhat. Bár a kommunális szürkevíz sorsa egyelőre nem esik közegészségügyi szabályozás alá, mindenesetre ajánlott a gyűjtött szürkevíz 24 órán belüli felhasználása!

***

A szennyvízről korábban:

Szennyvízcsatorna vs. házi szennyvíztisztító

Koronavírus kontra szennyvíz

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük