Konyhai aprító, konyhamalac pellengéren

A disznóvágás szezonját tapossuk, igaz, egyre kevesebb böllér feni a kését a hajnali sötétségben, miután a segítőkkel együtt bedobtak pár szíverősítőt.

A mosogatóba szerelhető ételőrlő, más néven konyhamalac nem véletlenül kapta becenevét, hiszen olyan, akár egy biológiai kuka. Szó szerint minden moslékot elpusztít, amivel elbír. Sőt. Még azt is felzabálja, ami amúgy nem disznógyomorba való. Például legót. De az egy másik történet. Mindez lassan a múlté, hiszen már a disznóval sem etethetünk meg minden konyhai potyadékot…

A konyhamalac remek háztartási eszköz, ha rendelkezésre állnak a korrekt működéséhez szükséges feltételek. Fontos az is, hogy a hús-vér disznóval ellentétben nem megy le minden a torkán, vagy ha mégis, a következmények miatt gyorsan kimúlik.

Mit tehetünk, hogy a konyhamalac ne okozzon dugulást

Karbantartani nem kell, csak olykor egy tisztítódarálást ajánlott megejteni. Használat közben ne sajnáljuk a vizet, különben a darálék sűrű lesz, nem tud elfolyni, és gyorsan eltömődik a szennyvízvezeték.

Ha megvannak a feltételek, és helyesen használjuk, remek jószágot tudhatunk magunkénak, bár ritkán találkozom vele a háztartásokban, pedig megszámlálhatatlan konyhai lefolyó duguláselhárítás van mögöttem. Viszont ha nem megfelelő berendezést választottunk és/vagy nem törődünk azzal, hogy mit dobálunk bele, akkor inkább csak nyűg lesz a nyakunkon. Budapesten viszonylag ritka az a dugulás, mely a konyhai aprító miatt következett be.

A konyhai aprító előnyei

Pillanatok alatt apróra őrli a szerves hulladékot.

Könnyen beszerelhető, de a konyhai aprító beszerelés előtt konzultáljon vízvezetékszerelő, vagy duguláselhárító szakemberrel, mert a túl nagy vagy túl kis átmérőjű, és/vagy túl rövid lefolyó és csővezeték nem biztos, hogy alkalmas a daráló működéséhez.

Megelőzzük az erjedés bűzének terjengését a lakásban.

Mivel etessük a konyhamalacot

Étel- gyümölcsmaradékkal.

Mivel ne?

  • Kemény csont, és nehezen aprítható hulladékkal ne. Ezek ugyanis feleslegesen koptatják a fogaskerekeket.
  • Kerüljük a szíjas, szálas, rostos gyümölcs- és tojáshéjat is, mert a tojáshéj belső burkának szálacskái rátekeredhetnek a kerekek tengelyére. A burgonya héjával sem bánik el olyan könnyen, mint gondolnánk. Ne etessük a konyhamalacot pattogatott kukoricával, almamaggal, hagyma- és banánhéjjal.
  • Olaj, zsír? Véletlenül se!
  • Ne meleg, hanem hideg vizet folyassunk a működése közben. A hideg víz szilárd formában tartja a darálékot, így könnyebben halad tovább a csatornában. A melegvíz képlékennyé teszi, majd kioldja a zsírt, olajat, és ezek a vezetékek falára rakódva beszűkítik azt, előbb-utóbb dugulást okozva.

Tisztítás

A darálás végeztével folyassuk még egy percig a vizet. Öntsünk egy adag konyhasót a szerkezetbe. Ajánlom még a Zep Canazim Forte környezetbarát biológiai zsírtalanító és duguláselhárító szert.

Ha ezeket betartjuk, ha nem is matuzsálemi, de hosszú élettartamú lesz a konyhamalacunk. Mindent összevetve – ha kíváncsiak a véleményemre –, több vesződség van vele, mint haszon, ráadásul az ivóvíz is pocsékba megy…
***
Témába vág:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük