3+1 érdekes dugulás a nagyvilágból

Biztosan érthető, ha a budapesti duguláselhárító nem a kacsacsőrű emlős táplálkozási szokása iránt érdeklődik, hanem a dugulásokkal kapcsolatos téma hozza lázba. Legyen az komoly szakmai anyag, érdekesség, vagy akár olyan duguláselhárítási sztori, ami mosolyra vagy éppen hüledezésre késztethet nem csak engem, hanem ügyfeleinket is.

Mint duguláselhárító óhatatlanul vontam párhuzamot a közelmúltban történt Szuezi-csatornában rekedt gigászi teherhordó hajó és a saját munkám között. Ez nem csoda… Szuez szifon… blokk a csatornában… Csupa duguláselhárítás!

1.) Szuezi-csatorna csatorna dugulás

Szerintem azok is felkapták a fejüket a közelmúltban a Szuezi-csatorna kontra konténerhajó esetének hírére, akiket abszolúte nem érdekel semmiféle dugulás. Ha belegondolok hogy egy konyhai, fürdőszobai lefolyó eltömődése, a szennyvíz blokkolódása micsoda károkat tud okozni… Nos, az Ever Given hajómonstrum – a góc a csatornában – egészen elképesztő gazdasági veszteségeket okozott, már csak azért is, mert hihetetlenül méretes problémaláncot generált.

2.) Angol hidegvér – rémséges zsírdugó

Nem hiszem, hogy az angol városatyák (és duguláselhárítók) híres önuralma ne ingott volna meg legalább egy pillanatra… A londoni zsírdugókról írtunk már. 2017 őszén, majd rá pontosan két évre megszületett a sidmouth-i zsíróriás.
A 2019-es zsírdugó 64 méter hosszúságú volt, összetétele hasonló az előzőhöz. Zömmel szerves anyagból, elsősorban ételmaradékból, egyéb zsírokból, illetve nedvestörlőkendőből állt… Hát, nem irigylem az ottani duguláselhárítókat, akiknek szó szerint úgy kellett szétbányászni a zsírdugókat…

3.) Dugulás a MAL Zrt.-nél

A szomorú emlékű ajkai vörösiszap-katasztrófa után pár hónappal történt dugulás a MAL Zrt. bauxitot szállító, elöregedett csővezetékeinek egyikében. Ennek hírértéke azért fontos, mert szép példáját mutatja annak, hogy egy eldugult vezetékből kifolyt anyag biza’ balesetveszélyes, és a munkavédelmi szabályok betartása, illetve az óvatosság mennyire mérvadó. A kifolyó anyagon ugyanis hibaelhárítás közben megcsúszott egy dolgozó, és könnyebben megsérült.
Ezt megelőzően pedig egy elfagyott ipari szennyvízvezeték adott feladatot a duguláselhárítóknak. A Torna-patakba ekkor is került némi, szerencsére ártalmatlan vörös víz.

3+1.) Maradsz a fenekeden, nem mész sehova!?

Dugulásnak vehetjük anno pár éve a Boeing 767-es járatán történteket is, már ha kicsit szabadabban értelmezzük a WC dugulást. A mendemonda szerint a dolgát végző, terebélyes hátsó fertállyal bíró hölgyutas még ültében megnyomta az öblítő gombját. A vákuum beindult, az asszony rácuppant a kagylóra, és önerejéből nem is menekült a fogságból… Forrásaink szerint ez az eset nem történt meg, csupán kacsa. Mindenesetre, ha így járunk, préseljük legalább egyik ujjunkat az ülőke és közénk, így nagyobb eséllyel szabadulhatunk segítség nélkül, és nem kerülünk be a hírekbe ilyen kínos dolog miatt…

***

Témánkba, a dugulások témájába vág:

WC dugulások

A dugulások okai

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük