WC beszerelése, cseréje

A WC csésze telepítéséhez nem szükséges mérnöki diploma, sem eszközarzenál, viszont ha a használatán kívül még nem volt dolgunk ezen nélkülözhetetlen szaniterrel, jó, ha egy tapasztalt ezermesterre, vagy duguláselhárító szakemberre bízzuk a beszerelést. A nem megfelelően beszerelt WC ugyanis később sok kellemetlenséget okozhat, kezdve a nem megfelelő vízöblítéstől a vízszivárgáson át egészen a dugulásig.

WC telepítés hozzávalói

Szerszámok
Megfelelő méretű tipli, rögzítőcsavar, a csészével kompatibilis (kérdés hogy alsó vagy hátsó kifolyású a csésze) ültetőgumi, gumitömítés, szükség esetén fúró, és némi sziloplaszt.

WC csésze borítással
WC csésze borítással

WC csésze
A vécénk lehet padlóra vagy falra szerelt. Kialakítását nézve sík vagy laposöblítésű, melyben a produktum nem szánkázik rögtön a vízbe. Ez a kedveltebb, hiszen a mélyöblítésűvel szemben (ami lehet első vagy hátsó garatos) nem kell a víz visszafreccsenésével számolni. Emellett a típus mellett szól az is, hogy vethetünk egy pillantást a vizeletre, fekáliára. Ez fontos, hiszen egyes emésztőszervi, illetve kiválasztószervi betegségek szemmel látható tünetekkel jelentkeznek. Viszont vízkövesedésre hajlamosabb, és nehezebben tisztántartható.

WC tartály
Szükségünk lesz WC tartályra is, mely lehet a csészétől külön szerelhető (akár a falba rejtve), illetve a csészével egy egységet képező monoblokkos.

Figyeljünk arra, hogy a tartály öblítőcsöve kellő hosszúságúra legyen vágva. Ha hosszabbra hagyjuk, mint kellene, a víz nem a megfelelő helyre kerül, és bizony sokat veszít a lendületéből…

A telepítés

Ha régi, törött, egyenetlen felületre építjük a csészét, ajánlott némi renoválással stabil, vízszintes alap kialakítása. Ha szükséges, penész- és gombásodás elleni szaniterszilikonnal készítsünk ágyat, ami felfogja és semlegesíti az akár törést is okozó, a burkolat és a csészetalp közötti egyenetlen nyomást. Ha ez megtörtént, következhet a nagy munka.

A WC csésze kifolyócsonkját kenjük be csúszós anyaggal. Sokan a zsírt ajánlják, én személy szerint ezt ellenjavallom, mert a zsír „megeszi” a gumit. Inkább kenőszappant vagy mosogatószert használjunk. Helyezzük fel a szivárgás megakadályozására és bűzelzárás céljára szolgáló ültetőgumit. Ha a kiállás magasabb, nyugodtan vágjuk megfelelő méretűre. Ha elsőbálozós telepítéssel van dolgunk, még az ültetőgumi felrakása előtt tegyük a helyére a csészét, jelöljük meg a furatok/tipli helyét, fúrjuk ki és tiplizzük meg, majd eztán rögzítsük rozsdamentes és műanyagalátétes csavarral.
Ha nem bízunk a sikerben, és/vagy higiénikusabbnak gondoljuk (megfelelő és jól felrakott ültetőgumi esetén kizárt, hogy szükség van rá), kenjük át az alsó perem és a padlóburkolat közti részt szilikonnal.

***

Korábban a WC témájában:

WC dugulások

Tipikus WC dugulás okok, tünetek

Duguláselhárítás: vegyszer vagy szakember?

A darálós wc árnyoldala

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük