A beázást mindig vegyük komolyan

Beázás cseppje
Beázás cseppje csöppen

Akár a mennyezet ázik, akár a fal vagy a padló, haladéktalanul álljunk neki kideríteni, honnan származik a víz. Hívjunk szakembert, aki rendelkezik olyan berendezésekkel (szivárgásmérő, kamerás csatornavizsgálat…), melyek könnyen kiderítik, honnan ered a forrás.

Ha a mennyezet vagy a fal ázik

  • Ellenőrizzük a tető állapotát. Vizsgáljuk meg, hogy az ereszcsatorna átjárható-e. Ha nem, hívjunk duguláselhárítót, aki kitisztítja. A padláson, tetőtérben elhelyezett tágulási tartály is folyathat, illetve az itt futó víz- szennyvízvezetékeknek, lefolyócsöveknek, mosó- és mosogatógépeknek is nézzünk a körmére. Érdemes szigetelni (a tágulási tartályt mindenképpen!), hiszen egy jelentősebb fagy miatt elfagyhatnak a vezetékek, és a jégdugónak nagy ereje van. Szétnyomja a csövet, és meg is van a baj.
  • Ha módunk van rá, zárjuk el a főcsapot, vagy kérjünk segítséget a vízművektől. Ha a vízfolyás jelentős áramtalanítsunk, távolítsuk el a bútorokat, és fogjuk fel a csepegő vizet.
  • Ha háztartási gép szivárog, áramtalanítsunk, és kérjük – Székesfehérváron például eme – háztartásigép-szerelő segítségét.
  • Ha társasházban élünk, értesítsük az illetékest (gondnok, házkezelő…), és vegyük fel a kapcsolatot a felettünk lakóval.
  • Ha elhárult az ok, szárítsuk, javíttassuk meg a beázott, elvizesedett mennyezet-, falrészt, mert egyrészt meggyengülhetett a falszerkezet, másrészt a penész hamar megtelepszik. A sokáig és lassan ázó fal alattomosan teszi ádáz dolgát, és hosszabb távon komolyabb károkat okoz, mint mondjuk egy markáns csőtörés. Ott egy gyors vízszivattyúzással, vízvezetékszereléssel hamar megszüntethető az ok.

Példaként említenék egy ijesztő esetet, amit egy székesfehérvári duguláselhárítás közben mesélt a háziasszony. Ő isteni szerencséjének köszönheti (és annak, hogy lekéste az utolsó buszt aznap), hogy a nővérszállón kisnővér korában nem csapta agyon egy méretes, a plafonról leszakadó vakolatdarab. Ott a lapostető csapadékvíz-elvezetése hibázott…

Ha a beázás minimális, házilag is renoválhatunk. Szárítsuk ki a beázott falrészt, a felázott, pergő, felpúposodott festégréteget spaklival távolítsuk el. Ha szükséges, mélyalapozóval impregnáljunk, majd gletteljünk (üvegszálas szövetfátyol). Alapozzunk izoláló festékkel, majd vigyük fel a festéket.

Ne felejtsük el fotókkal dokumentálni a beázást, elkezdeni a kármentesítést, és értesíteni a biztosítót, hiszen már egy szimpla festés is jelentős összegbe kerül.

***

Egyéb, a duguláselhárításban szerzett székesfehérvári tapasztalatainkról: Székesfehérvár

Ami az átázás okának felderítésében segíthet: Kamerás csatornavizsgálat

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük