Tetőcsatorna és a dugulás

Ereszcsatorna dugulás
Ereszcsatorna gond a dugulás

A tetőcsatorna funkciója

Az optimálisan tervezett és kivitelezett, megfelelő anyagokból épített csatorna megvédi a tetőt: távolt tartja a vizet a háztól.
Ha nem megfelelő méretű, anyagú csövet alkalmazunk, többet árthatunk, mint használunk. Nem csak duguláskor érdemes szakembert hívni, tetőcsatorna-építésnél is csak javasolni tudom a hozzáértő közreműködést.
Ahogyan többféle méretű és fajtájú cső létezik, melyből a szennyvízvezeték épül, az esőcsatorna is különböző anyagú, alakú és méretű, könyökökkel, toldalékokkal egyetemben – másként nem is tudnák követni a tető formáját. Ha jól van megépítve, akkor is igényel karbantartást, ahogyan a lakásban lévő csövek, csatornák is. Ha nem szánunk rá időt, energiát, hogy időnként ellenőrizzük, nincs-e dugulás, számíthatunk arra, előbb-utóbb kisebb-nagyobb bökkenőkkel kell szembenézzünk.
Ahogyan a szennyvízcsatorna esetében, a tervezőnek itt is fontolóra kell vennie a várható maximális csapadékmennyiséget. Figyelemmel kell lennie a tető lejtésszögével, kiterjedésével, anyagával, ráadásul számolnia kell a biztonsági előírásokkal is. Meg kell határozni, egyes tetőterületek mennyi vizet vezetnek el, ehhez mérten kell a csatornát tervezni. Ezzel kell aztán összevetnie a vezetők képességét. Ez az információ a gyártó cégtől beszerezhető.
Mindent összevetve, a csurgó-építés hasonlóképpen történik, mint a szennyvízcsatorna létrehozása. A dugulás is megtörténhet mindkét vezetékfajta esetében, ám a szennyvízvezeték duguláselhárítása egy egészen más történet.

Hívjuk a duguláselhárítót, ha eldugult az eresz!

A Világi Duguláselhárítás rengeteg helyen szüntette meg a dugulást, tisztította ki a csatornákat. Volt, ahol előbb létrán állva, az udvaron dolgoztunk (döglött veréb akadályozta a víz elfolyását, ha jól emlékszem, Alsónémediben, de lehet hogy Aszódon… ), majd a lakásban szabadítottuk meg a szennytől a vezetékeket – ott a mosogató volt eldugulva.
Pest megyében, főleg a kisebb lakóövezetekben (Rád, Csővár, Kisoroszi), általában idősebb embereknél okoz sok problémát a rossz elvezetés. A berohadt levél, az elrozsdásodott és befordult cső jelentős gondokat tud generálni: a csapadékvíz melléfolyik, eláztatja a falat, átszivárog rajta, és kész is van a penész melegágya. Márpedig a penész egy istencsapás!
Nem ejtettem szót még arról, mi a megoldás, ha lapos a tető. De erről sem fogok megfeledkezni.

***
A dugulás és annak okai témához kapcsolódó tartalmak:

A dugulások okai

Kamerás csatornavizsgálat

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük