Bomba a csatornában

Csatorna lejárat rácsa

Lehet, úgy gondoljuk, a duguláselhárító élete csak a piszokról, bűzről, csőgörényről, WOMA-ról szól. Igen, a duguláselhárítás mesterségére ezek a legfőbb jellemzők. Ám egy-egy bonyolultabb, nehezebb feladat a mi szívünket is megdobogtatja, hiszen szeretjük a kihívásokat. Persze elsődleges célunk, a gyors duguláselhárítás bontás nélkül, a lehető legkevesebb felfordulással. Azonban akadnak izgalmas, és olykor bizony veszélyes kalandok is. Ezekből szemezgetünk kicsit.

A duguláselhárító kalandos élete

A szennyvízvezeték csodálatos élővilága hemzseg az olyan fertőzésveszélyes organizmusoktól, mint a vírusok, gombák, baktériumok. Nem véletlenül viselünk védőeszközöket.

Vannak aztán a 4, 6 és százlábú bogarak, rovarok, férgek, melyek szintén előszeretettel keserítik meg a csatornatisztítók életét. Előszeretettel repülnek be az orrba, szembe, olykor pedig csípnek is. A védőfelszerelések, maszk, szemüveg, zárt munkásruha ezek ellen remek megoldás.

A koronavírus és az örökítőanyaga is ott a csatornákban

Itt említeném meg a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben történő jelenlétét. Nos, a duguláselhárító nyomozó is, és nem mindig a csatorna nyomvonalának futását deríti ki, hanem azt is, hogy a koronavírus terjedése szempontjából mi a helyzet, fertőz-e a COVID-19 örökítőanyaga. Szerencsére nem, úgyhogy efelől nyugodtak lehetünk. Itt van azonban egy méltán közutálatnak örvendő jószág, melyet lefogadom, egyetlen ügyfél, és duguláselhárító sem lát szívesen.

Négylábú csatornalakó

Először talán azt az abszurd sztorit említeném, amiről már ejtettünk szót egy korábbi cikkünkben, melynek főszereplője a csatornalakó aligátorteknős volt… Hihetetlen, mit nem engedünk a csatornába…

Köztudott, szennyvízcsatorna nincs csatornapatkány nélkül. Sajnos. Nagyobb esőzések, csőtörés, elöntés alkalmával, vízszivattyúzási szezonban gyakran elképesztő mértékű patkányinváziót tapasztalunk…

Nagyobb városokban, budapesti, székesfehérvári, érdi, győri csatornatisztítás alkalmával is gyakran rohannak el csapzottan a gumicsizma mellett…

Bomba a csatornában

Nem, nem a bűzbombára gondolok, hanem az igazán nagy veszélyt rejtő világháborús bombákra. Ezek azon kívül, hogy potenciálisan nagy veszélyforrások, a csatornakiépítést és egyéb építkezést is hátráltatnak. A legutóbbi budapesti eset, melyről tudok, tavaly év végén egy bomba volt, melyet a Kvassay híd és a Duna közötti építési területen vittek felszínre. A hivatalos ügymenet, majd a hatástalanítás, eltávolítás is mind idő. Természetesen ez nem is kérdés, hiszen első a biztonság, legyen szó a duguláselhárítóra leselkedő egysejtű élőlényekről, vagy az igazán veszélyes körülményekről.

Első a biztonság, és a csatorna átjárhatósága.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük