A szennyvízcsatorna optimális lejtése – lakossági vonatkozásban

A szennyvízcsatorna hozzáértői szerint – természetesen a Világi Duguláselhárítás is ilyen – a szennyvízrendszerekben folyó szennyvíz alapvetően háromféle technika segítségével jut el a szennyvíztisztítókba. Természetesen módon, azaz kihasználva a gravitáció áldásos hatásait, nyomás alatti, illetve vákuumos szennyvízelvezető rendszerek közreműködésével.

A lakossági szennyvízelvezetés az ingatlantól a gyűjtővezetékig zömmel gravitációs nyomás segítségével valósul meg. Annak érdekében, hogy a gravitációs lejtésű szennyvízcsatorna tökéletesen szállítsa a szennyvizünket, több ismérvnek kell megfelelni:

  • megfelelő lejtés,
  • csőfutás,
  • korrekt toldás,
  • csőanyag (KG, PVC),
  • méretválasztás,
  • tömörítés.

Megfelelő lejtés

Sokezer budapesti, érdi, győri, székesfehérvári duguláselhárítás van a hátunk mögött. Csőtisztító spiráljaink és csatornakameráink sokezer olyan csatornában kerültek bevetésre, melyek a nem megfelelő lejtés miatt tömődtek el. Láttunk például számtalan vízszintes futású rendszert. És láttunk sok-sok remek lejtésű vezetéket, mely tökéletesen működött volna, ha nem arra lejt, amerre…

Más lejtés kell az épületen belül, és más az épületen kívül futó vezetékeknek. A szennyvízcső lejtését az épület vagy szerkezet tervezési szakaszában meg kell határozni. Hozzáértés és szakember nélkül nagyon mellényúlhatunk… Legrosszabb esetben a bontást/csatornacserét sem fogjuk elkerülni…

Összességében elmondhatjuk: a lejtésnek hálózat anyagainak jellemzőitől függően (szilárdság, felület, tokozás) 3 ezrelék maximum 1 százalék között kell lennie, az ajánlott átmérő minimum 110mm.

Meredek vs. lankás szennyvízcsatorna

Azt gondolhatnánk, minél meredekebb egy vezeték, annál hatékonyabban kerül a szennyvíz a megfelelő helyre. De ez nem egy extrém csúszda a strandon, ahol minél nagyobb a lejtésszög, annál nagyobb az élmény, eredmény.
Gondoljuk csak végig!

Leengedjük a WC-n a fekáliát többméternyi WC papírral kísérve. Mi történik, ha nagy a lejtés? Az öblítővíz villámgyorsabb elfolyik a fekália, papír mellett, a darabos szenny pedig a csőben marad. Aztán érkezik a következő adag, aztán a rákövetkező… Ezek szépen feltorlódnak, és egyre nagyobb blokkot képeznek a szennyvízvezetékben. Aztán egyszer csak elérkezik a pillanat, és teljes keresztmetszetében eldugul.

Kis lejtésű csőben renyhe lesz a lendület – már ha egyáltalán van. Mit csinál a fekália és/vagy a toalett papír? Szépen, komótosan halad, már ha halad, aztán megreked. Ha esetleg egyszerre nagyobb mennyiségű víz érkezik, melyben nincs darabos szenny, de nincs is akkora tolóereje, hogy a betapadt tartalmat elvigye? Nagy duzzogva maximum kicsit odébb vonszolja magát, de nem jut el az utcai strangvezetékbe.
Végeredmény?
Dugulás, visszafolyó szennyvíz. Itt jó, ha kéznél van egy budapesti duguláselhárító telefonszám, lehetőleg olyan szakemberé, akinek az eltömődés megszüntetésén kívül komplett csatornacsere is szerepel a szolgáltatásai között. Ilyen szolgáltatás a miénk, hiszen teljes körű csatornacserét is vállalunk.

Ajánlom a témához:

Csatornázás, csatornázottság 2021

Szennyvízcsatorna – tervezés, engedélyeztetés. A csatornázás elemei

Kamerás csatornavizsgálat

Kamerás csatornavizsgálat – Budapest és környéke

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük