Eső után – vízszivattyúzás, dugulás elhárítása

Esővíz a csatornában
Csatorna esővízzel

Vízszivattyúzás és tömődés miatt hívnak

Eső után – nos, nem a köpönyeg, hanem sokszor az elárasztás és a dugulás jön.
A nagyobb esőzéseket követően nem csak vízszivattyúzás miatt csörög a telefonunk, és van dugig a postafiókunk megkereséssel. Általában felhőszakadások közben derül fény arra, hogy a tetőcsatorna eltömődött.
Őrbottyán és Pécel… Volt esetünk: az eldugult csatorna nem hogy nem bírt a lezúduló vízmennyiséggel, hanem egy az egyben leszakadt!

A lapostető csatornázása külön fejezet

Hazánkban rengeteg épületen van ez a fajta fedél; elsősorban panelházakon, de egyre többször látni az új építészeti trendek okán kis hajlású tetőt.
Ezek a felületek általában nem teljesen vízszintesek, de el kell árulnom, Perbálon egy dugulás megszüntetése közben találkoztunk olyan dilettáns kivitelezéssel, hogy nyáron a tető jakuzziként, télen pedig korcsolyapályaként működhetne…
A lapostetőt is el kell látni csurgóval. A lapostetők vízelvezetése történhet beltéri és kültéri megoldással. Az előírás szerint minimum 2%-os lejtéssel kell rendelkeznie.
A csatorna tekintetében figyelemmel kell lenni a vízgyűjtő területek nagyságára, és a vízút hosszára, egyéb, speciális tényeket sem mellőzve. Ha a vízelvezetéssel kapcsolatos előírások valami okból mégsem tarthatóak, akkor a tető „különleges szerkezet” minősítést kap – ebben az esetben a szigetelőanyagokkal kell pótolni a kieső tényezőket.
A födém vízelvezésének hiányosságai éppen olyan nagy galibákat okozhatnak, mint a lefolyók dugulása. Mindkettőt okozhatja a helytelen, elhibázott tervezés, építés. Rengeteg áldozattal jár a felújítás, csere, javítás.

Amikor a csillárból ömlik a víz

Sosem felejtem el, hogy egyik alkalommal, szakadó esőben Pánd után Turán dolgoztunk (egyik szennyvíz-gerincvezeték dugult el), amikor lélekszakadva szaladt hozzánk egy néni, hogy segítsünk, mert beázott a plafon, és a csillárból ömlik a víz. Így nem igazán unatkoztunk: miután a szennyvíz-vezetékben feloldottuk a dugulást, a mamókánál pedig – amennyire lehetett – gátoltuk a becsorgó víz útját.
Nagyon sajnáltuk szegényt, mert volt sejtésünk, mibe fog ez neki kerülni. Mármint a tető újraszigetelése – mi grátiszban oltottuk a tüzet. Illetve a vizet.
Vagyis részünkről bónusz volt a tető ezzel-azzal történő befedése, hiszen a Világi Duguláselhárítás nem tetőfedésre, hanem az eltömődések megszüntetésére szakosodott. Viszont tudtunk tetőszigetelési szakembert ajánlani – a Világi Duguláselhárítás ahol tud, segít.
Ha eltömődött az ereszcsatorna, hívjon bennünket bátran!

***

A csatorna-csatornázás fogalom körében több bejegyzésünk is íródott. Íme néhány:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük