Cső, csatorna, csatornacső

Csövekről, csatornákról

Cső, csatorna: csőfektetés
Csőfektetés a csatornában

A Világi Duguláselhárítás nem csak az eltömődések megszüntetését vállalja – akár sürgősséggel is.
Szennyvízcsatornák, vízvezetékek kiásását, tisztítását, vízszivattyúzást, kamerás csővizsgálatot (dugulás, vagy csőtörés okán is), nyomvonal-feltérképezést, szerelési munkákat is vállal.
Pest megyén kívül Fejér megyében, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Komárom-Esztergom megyében, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében is örömest állunk rendelkezésre, legyen a feladat duguláselhárítás, vagy egyéb szolgáltatásunk.
Pest megyében legutóbb Gyömrő, Szigetcsép, Zebegény volt a Világi Duguláselhárítás felvonulási területe, és szokás szerint Székesfehérvár, Győr, Budapest sem úszta meg – szerencse, hogy legtöbb esetben beltéri gócokat kellett kiküszöbölni, a külső csatornamunkák közben pedig nem volt kopogósra fagyva a föld: gyorsan hozzáfértünk a belül teljesen beállt, átjárhatatlan csatornákhoz. És nem maradt ki a duguláselhárítás Érden sem.
Sülysápon nem volt elég megszabadítani a hálózatot a dugasztól – itt az elaggott csatornát cserélnünk kellett. Ez adta a tippet következő témánkhoz:

Csatornarendszerek, csőrendszerek

Ezek nélkül hihetetlenül nehéz dolgunk lenne! Legtöbbször észrevétlenül hálózzák be környezetünket, mint az erek a szervezetet – és legalább annyira fontosak.
A csatornarendszerek főleg a belvíz, szennyvíz, öntözővíz, ipari, mezőgazdasági, elhasznált vizek elvezetésére szolgálnak. Az épített medrű csatornák fontos hajózási utak is. Előbb említett tevékenységek zöme is az ilyen csatornák igénybevételével történik. Sőt! Csomópontok is, hiszen folyóvizeket kötnek össze, és megkönnyítik a rajtuk való közlekedést azzal, hogy szabályozzák a mederirányt, ezzel a folyó sodrásának erősségét is.
Nem új keletű a dolog, már az ókorban is csatornákat kiépítve, használva kerülték ki a nehezebben járható folyószakaszokat. Egyiptomban a Nílust, Kínában pedig a Jangce vidékeit kötötte össze. Utóbbi a világ legterjedelmesebb mesterséges vízi útja, és a Világörökség része. Hihetetlenül régen készült, I.e. 500 környékén már javában dolgozott rajta ki tudja hány kínai…
A csővezetékek leginkább az ivóvíz- és gázellátásban, az öntözésben, drénezésben, épületgépészetben jutnak jelentős szerephez. A fejlesztéseknek köszönhetően már nem csak tucatáruhoz, hanem minden igényt kielégítő, és speciális termékekhez is hozzájuthatunk. (Pl. üregesfalú tokos PVC cső, hulladékdepónia dréncsövek, stb.)
Az egyik csővezeték-rendszer a sok közül a közműhálózat meghatározó komponense, a szennyvízcsatorna-rendszer. Kiépítése rendkívül körülményes, és semmiképpen sem egyszerű feladat.
Tervezését minden részletre kiterjedő vizsgálatoknak kell megelőzni, kiépítése pedig összehangolt, precíz kivitelezést igényel. Ez vonatkozik a vízhálózatok, szennyvíz, csapadékvíz-hálózatok, hőellátó-, gázellátó illetve a villamosenergia-hálózatokra is.
Nem mindegy például, milyen osztályba van sorolva a talaj, hiszen ehhez mérten kell meghatározni, milyen technikára, technológiára van szükség a talaj kitermeléséhez – és ez csak egy faktor a sok közül.
A talaj hihetetlenül sokféle lehet! De erre később még visszatérünk.

***

A témában ajánlom még: A nagy csatorna-sztori

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük