Esővíztárolás, avagy mire jó a ciszterna

Víz, esővíz, ivóvíz, víztakarékosság

Nem először, és nem utoljára foglalkozik a Világi Duguláselhárítás a vízzel, víztakarékossági módszerekkel, tippekkel. Ezúttal az esővíz hasznosításával foglalkozunk.
A vízgyűjtés klasszikus eszköze a ciszterna.
Lelki szemeink előtt most minden bizonnyal többféle esővízgyűjtő tárgy lebeg: olajos hordó, ilyen-olyan műanyag tartály, és az egykor szinte minden családi ház, pince, nyaraló „alaptartozéka”, az ereszcsatorna alá beállított betonkád, mely többnyire a kútgyűrű megfenekelt változata volt. Duguláselhárítás alkalmával még most is gyakran látunk ilyet. Sőt! Nem ciszterna, de esővízgyűjtés, vízszivattyúzás kapcsán nekem beugrik Gitta néni Budapest egyik peremkerületéből, akinél egy zsírral bevont, eltömődött mosogató lefolyót kellett kitisztítanunk. Ott ezer lavór, vödör, fazék, és isten tudja még mi szolgált az esővíz gyűjtésére. Virult is a kert!

A klasszikus ciszterna elnevezés a sziklába, földe vájt, szigeteléssel ellátott csapadékvízgyűjtőket takarja, zömmel csapadékszegény települések, várak alatt ásták, építették. Érdemes utánanézni, mert léteznek olyan monumentális ciszternák, melyek nem csak méreteikben lenyűgözőek, hanem építészetileg is pazar kincsek. Bizánci, római, arab stílusban épült, hatalmas csarnokok a tanúi régi korok mestereinek.

Víztároló | Kép forrása: pixabay

Mire való a ciszternavíz?
Hát, a fröccshöz ne ezt…
Öntözésen kívül WC-öblítésre, kerti tavakba, permetezővíznek, állatok itatására – felhasználásának a képzelet szab határt. Ezzel nem csak a környezetvédelemért teszünk, hanem pénzt is megtakaríthatunk, nem is keveset. Akár az ivóvíz 60%-át is megspórolhatjuk.

A vízgyűjtés legkézenfekvőbb módja a tetőnkre hulló esővíz gyűjtése

Az tetőn összegyűlő vizet az ereszcsatornával terelhetjük, foghatjuk fel. Gondoskodni kell arról, hogy a tetőre került darabos szennyeződés ne kerüljön az esővízgyűjtőnkbe: dugulást okoz – használjunk szűrőt, és tartsuk karban, ugyanis elég pár beeső levél, és kész is az eltömődés!
Hogy mekkora az ideális tartály? Ezt elég nehéz meghatározni. A mostanában előforduló időjárási anomáliák miatt mondhatni, hogy kiszámíthatatlan, de a kicsi is több, mint a semekkora. Ha korrektek akarunk lenni, nem csak az éves csapadékátlagot, hanem a tetőnk méretét, gyűjtőfelületét is figyelembe kell venni. Mindenesetre léteznek tartályméret-kalkulátorok, használjuk bátran!

Hol találkoztunk a legtöbb ciszternával?
Talán Budapest külső, kertvárosi kerületeiben, Pest megyében, és Érd településen.
Ha szeretnénk, hogy az esővízgyűjtő tankunk sokáig tárolja részünkre a vizet, telepítsük szakszerűen. Hogyan? Az attól függ, hiszen föld alá, és föld fölé is elhelyezhetjük.

***

Korábban a témában írtuk:

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük