Malackodás: a konyhamalac

A konyhamalac és a duguláselhárítás

Konyhamalac
Konyhamalac

Malacom van! Ugyanis abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy foglalkozásom kapcsán megismerkedhettem ezzel a furcsa szerkezettel, melyet a köznyelv konyhamalacnak hív.
A konyhai daráló tervezői nyilván arra gondoltak, hogy micsoda áldás lesz felhasználói számára, ha az edényeket, tányérokat tisztítás nélkül, ételmaradékok ürítését nélkülözve, helyezzük a mosogatóba, majd a készüléket bekapcsolva egyszerűen csak ledaráljuk az ételmaradékokat. Kész,ennyi! Volt ételmaradék nincs ételmaradék!

A konyhamalac üzemeltetésének duguláselhárítói feltételrendszere

Abban az esetben, ha a lefolyó szerelésekor figyelembe vették a csatornavezeték méretézését ami megfelel a konyhamalac igényeinek, úgy különösebb fennakadás nélkül üzemeltethetjük az ételek darálására szánt szerkezetünket. Ez azt jelenti, hogy nem kell duguláselhárításra szakember segítségét hívjuk, hiszen lefolyórendszerünk a legextrémebb terheléseket is tolerálja. Már pedig a konyhamalac extrém terhelést jelent a csatornarendszerre nézve.

Üledékanyag, lefolyó, vezeték, dugulás

Az ételdaráló rengeteg zsiradékot és szerves üledékanyagot juttat napi renszerességgel a konyhai ágvezetékbe, így az alulméretezett lefolyó vagy szerelési hibákkal megépített vezeték nem képes feladatát hosszútávon ellátni, ezáltal dugulások kialakulásával kell számolnunk.
Ha konyhamalacot szeretnénk használni, akkor minimálisan 63 mm-es lefolyóvezetéket tervezzünk a konyhai kiálláshoz, de esetenként akár a 110mm-es vezeték használata is indokolt lehet. A költséges duguláselhárítás elkerülése végett, különös figyelmet szenteljünk a konyhai ágvezeték lejtésére!!! (Egyébként minden lefolyószakaszra vonatkoztatható az állítás).
Meglévő mosogató kiállás esetében nem ajánlanám az elektromos malac használatát, ugyanis az addig tökéletesen üzemelő lefolyónk is erős dugulás veszélynek lesz kitéve.

A duguláselhárítás, mint állandó kiadás

Amennyiben nem vesszük figyelembe az ételdaráló minimális háttérigényét, úgy a duguláselhárítás állandó kiadás lesz számunkra. Több esetben is szereltem le a konyhamalacot, mert a 40-50 mm átmérőben megépített lefolyó nem volt képes elszállítani a feldarált ételmaradékokat.

Nézetem szerint a lefolyóvezeték nem szemetes! Márpedig a konyhai aprítóval annak használjuk lefolyónkat. Hiába szépítjük a helyzetet.

Szerintem nem annyira megterhelő bejuttatni a szemetesbe az étkezések befejeztével képződött ételmaradékot.
Lehet, hogy nem értenek velem egyet, de – véleményem szerint nélkülözhető az említett berendezés konyhánkból. Nézzék el nekem, hogy duguláselhárítás, lefolyótisztítás terén szerzett tapasztalataim mondatják ezt velem.
Világítsuk meg a másik oldalról is! Konyhamalac gyártójaként viszont arról cikkezhetnék, hogy semmilyen összefüggést nem vélek felfedezni a duguláselhárítás és a konyhamalac használata között.
Nyilvánvalóan ezen állítás is megállja a helyét, ha teljesülnek a gyártó által javasolt beépítési feltételek.
És pont ezen van a hangsúly!

Használhatunk konyhamalacot?

Használhatunk konyhamalacot, de mindenképp vegyük fontolóra a gyártó és esetlegesen a duguláselhárító ajánlását. Akárcsak a gyógyászati készítmények esetében: kérdezze meg duguláselhárítóját, lefolyórendszere karbantartóját! 🙂
Kialakult problémák esetében, pedig számíthat szakértelmemre, segítségemre:

  • Lefolyórendszerek tervezése,
  • szakértése,
  • újjáélesztése,
  • gyökértelenítés,
  • womázás,
  • duguláselhárítás,
  • nyomvonalmeghatározás,
  • csatornakamerázás
  • és minden ami lefolyóval kapcsolatba hozható.

Az Ön duguláselhárító tanácsadója, szakembere:
Világi Tamás – Világi Duguláselhárítás

***

Olvasói sikerbejegyzéseinkből:

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük