Környezet, víz, duguláselhárítás

Többször hangsúlyoztam, hogy duguláselhárítóként (is) felelős vagyok a környezet védelméért. Úgy vélem azonban, inkább legyek unalmas, mint felelőtlen és közömbös. Kedves ügyfeleink zöme szerencsére fogékony, majdnem minden duguláselhárító szakembert kereső bajbajutott hálás a tanácsainkért. Nem csak az irányú tájékoztatás miatt, melyben házi dugulásmegelőzési, eltömődést megszüntető hatékony technikákkal, anyagokkal kapcsolatban adunk tippeket, hanem a víztakarékos megoldásokban is van pár ötlet a tarsolyunkban.

A Világi Duguláselhárítás napi kapcsolatban van a vízzel.
Lehet az tiszta, szürke (mosogatóvíz, mosó- és fürdővíz) vagy fekete víz (a fekáliával, vagyis széklettel keveredett szennyvíz), nincs nap, hogy a dugulás-gócok megszüntetése közben ne folyna át ez vagy az a kezünkön. Gyakran tapasztaljuk, hogy pár olcsó megoldással sokat tudnának duguláselhárítási ügyfeleink spórolni vízzel, és pénzzel. Nem kell hangsúlyoznom, a víz éppen olyan fontos számunkra, mint a levegő – természetesen most nem arról az állapotról beszélek, mellyel, mint a dugulás szakembere, számtalanszor találkozom: „ilyen büdös akkor volt utoljára, amikor rohadt keszegen csontit tenyésztettem horgászni”.

Víz, környezetóvás…

Fejér megyéből, Velencéből tartottunk Pest, illetve Törökbálint irányába (SOS duguláselhárítás miatt), amikor a rádióban beszámoltak a legfrissebb kutatási eredményekről, mely Földünket, annak állapotát diagnosztizálja. Nem volt túl szívderítő tudósítás…
Még 1992-ben 1700 tudós (független koponyák, tehát nem volt érdekük félreinformálni senkit) már óva intette a világot, hogy hamarosan visszafordíthatatlanná válik a folyamat, melyben halálra ítéljük az egyetlen helyet, ahol létezni tudunk. Kiemelték a levegő és vízszennyezés fokozódását, és ennek következményeit: meddő földek, a halállomány csökkenése, a bennük felhalmozódott káros anyagok, melyekkel a tengereket, óceánokat szennyezzük. Nyilatkozatukban hangsúlyozták a légszennyezés és a fosszilis üzemanyagok klímaváltozást katalizáló hatását
Hát… azóta eltelt negyedszázad. A helyzet sokkal rosszabb, ki ne tudná! Ami maradt: mindenki abban bízik, hogy majd csak lesz valahogy, majd csak kitalál valaki valamit, és megment bennünket!

Először csak hörög a lefolyó és csak később dugul

Mint amikor kedves (törökbálinti) dugulás miatt telefonáló ügyfeleink mesélik, hogy pár hete még csak hörgött a lefolyó, aztán egyre lassabban folyt le a víz a mosogatóban, és egyszer csak bumm, bekövetkezett a teljes dugulás. Ki-ki vérmérsékletéhez, idejéhez, energiájához, türelméhez mérten igyekezett az eltömődést okozó gócpontot feloldani – tiszta sor: próbáljuk megoldani az eltömődést! Ha nem sikerül, szerencsére erre a gondra van megoldás: duguláselhárító szakember. Sokéves tapasztalattal a hátam mögött azt mondom, egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb is (már ha nem vásárolt össze a Világi Duguláselhárítás kiérkezte előtt több mázsányi sokezres duguláselhárító gélt, folyadékot, granulátumot, csőgörényt).
A megmentés azonban nem csak globálisan, hanem Önnél, velünk kezdődik! Most, a 2017-es közleményben leszögezik, ha továbbra sem teszünk többet, nem számíthatunk sok jóra. Az emberiség létszáma nőtt, viszont nehezebben férünk hozzá az édesvízhez, az emlősök, hüllők, halak száma harmadával csökkent…
Cikkünk következő részében sajnos tovább sokkolunk… Addig, ha nem folyik le a mosogató, mosdó, bidé, WC, keressen bennünket! Nem csak Törökbálintig, és Velencéig megyünk dugulást megszüntetni!

Fő profilunk a duguláselhárítás

Duguláselhárító szakemberként fő profilunk továbbra is a dugulás elhárítása marad, de emlékeztetőül felsorolnám a duguláselhárítás mellett kínált szolgáltatásainkat:

  • Csővizsgálat kamerával
  • Spirálos kézi és gépi duguláselhárítás
  • Magasnyomású csatornamosás (WOMA)
  • Vákuumos és vegyszeres technológiák
  • Vízszivattyúzás
  • Műszeres csővizsgálat
  • Vízszivárgás helyének megkeresése
  • Nyomvonal feltérképezése

Szolgáltatásunk nem korlátozódik Pest megyére, távolabbi megyék csatorna és szennyvízcső-problémáit is megoldjuk. Természetesen, mivel Érd a „bázis”, és mondjuk … Jászkarajenőre (Törtel, Martfű, Nagykőrös ölelésében fekszik) hívnak bennünket, idő kell, míg kiérünk. Akkor is beletelik pár órába, ha éppen benne vagyunk egy munkában, illetve csúcsforgalom idején is.

Folytassuk az előrejelzéssel, melyet 184 ország, több mint 15000 tudósának köszönhetünk. Az 1900-as évek végén közzétett adatok alapján Földünk klímaváltozása erősen emelkedő tendenciát mutat – a hőmérséklet azóta több, mint fél C°-kal emelkedett, a CO2-kibocsájtás pedig 62%-kal nőtt! Az erdőterületek katasztrofális mértékben zsugorodtak, egyre nagyobb azon vízi területek száma, ahol életre alkalmatlanná válik a környezet.

Víz, természet, környezet
Víz, természet, környezet

Hogy legyen öröm is az ürömben: az ózonlyuk mérete 1988 óta csökkent, ez visszavezethető a légkondicionálók, aeroszolos palackok, hűtőszekrények által kibocsájtott ózonlebontó anyagok csökkenésére. Ez mutatja azt, tudunk, ha akarunk!
A tudósok 13 pontos javaslatcsomaggal álltak elő. Ebben javasolják a védett erdőterületek számának sokszorozását, a kidobott élelmiszerek mennyiségének csökkentését, az energiagazdaságos berendezések fejlesztését, számuk növelését, alkalmazását, és a fogyasztási szokások megváltoztatását.

Mit tehetünk mi?

Duguláselhárítóként (is) szívügyem a víz. Több úton, módon lehet elkerülni a dugulást, és csökkenteni a vízfogyasztást. Egy: víz helyett igyunk sört. Elnézést, vicceltem – szeretjük a sört. És a focit is.

Vízfogyasztást csökkentő módszerek, eszközök

Örök téma, hogy zuhany, vagy fürdés. Az tény, hogy mind az áram, mind a víz többe kerül, ha fürdünk. Egy szimpla kád körülbelül 150-160 literes. Ebbe általában 120 litert engedünk. (Ha nagyobb a térfogatunk, ebből a szempontból szerencsésebbek vagyunk – kevesebb is elég. :- ) Ha zuhanyozunk, és nem húzzuk el, elég 50 liter víz is. Főleg, ha szappanozás alatt elzárjuk, vagy lejjebb vesszük a csapot.
Viszont mindenképpen érdemes perlátort használni! A perlátor egy huncut, de nagyon hasznos kütyü. Levegővel dúsítja, „habosítja” fel a vizet, azt az élményt keltve, hogy zubog, árad a víz – önkéntelenül is lejjebb vesszük az átfolyó víz mennyiségét, viszont nem szenvedünk hiányt, mert az érzet így is bő víz hatását kelti.
Régi csapokra is felszerelhető, csak a csapok végén lévő porlasztót kell cserélni. Külön plusz a takarékos zuhanyadagoló perlátornál, hogy víznyomástól függetlenül fix mennyiséggel „dolgozik”. (Ezt nem a fejre, hanem a csap és a cső közé kell beiktatni.) A vízkő okozta dugulás is minimális, lévén, hogy speciális műanyagból készült. (Természetesen érdemes a terméknek utánajárni, mielőtt választunk!)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük