Koronavírus és duguláselhárítás

3 ok, miért van hatással a koronavírus a szennyvíz csatornára

Bármennyire furcsa, de a koronavírus bizony hatással van a szennyvízcsatornára – ezt mint duguláselhárító szakember tapasztaltam is. Az összefüggés nem túl bonyolult.

1.) A WC papír túlzásba vitt használata

WC-papír gurigák

A toalett eltömődések zöme a túlzásba vitt papírhasználatnak köszönhető. Az olyan esetek pedig mint ez a mostani, csak fokozza a dugulások potenciális kialakulásának esélyét. Miről beszélek? Arról, hogy a kijárási korlátozás alatt, aki megtehette, vagy rákényszerült, otthon maradt. Logikus, ha többet vagyunk otthon, gyakrabban használjuk a mellékhelyiséget, több víz, több WC papír fogy. Ha pedig már eleve egy leszűkült lefolyóval, beesett tárggyal is szembe kell nézzünk a szennyvízvezetékben, tiszta sor, hogy a toalett el fog dugulni.

Itt van például Székesfehérvár. A koronavírusjárvány első hulláma alatt Székesfehérváron elsősorban WC dugulás miatt hívtak bennünket. Sőt! Sok székesfehérvári tömbházban nem csak a kisebb csővezetékek duguláselhárítását kellett megoldanunk, hanem bizony komolyabb méretű csövek (strang ) blokkja is megismerkedhetett nagynyomású csatornatisztító berendezésünkkel.

2.) A víz túlzásba vitt használata

Ha a szennyvízrendszerben nincs, vagy alig van felrakódás, és nem merül fel egyetlen dugulásra hajlamosító tényező, folyathatjuk mi egész nap a vizet, akkor sem fog a WC (fürdőszobai, konyhai lefolyó…) eldugulni. Ha azonban minden adott a góc kialakulásához, akkor előbb utóbb be fog kopogni a duguláselhárító.

3.) Nem a célra szánt papírt használjuk

A másik jellemző, amit duguláselhárítások megszüntetése közben tapasztaltunk, hogy ügyfeleink olyan papírt használtak, mely nem az eredeti célra lett gyártva. De miért is nem toalettpapírt? Mert aki nem szerezte be idejében a maga „adagját”, az hoppon maradt a pánikszerű WC papírfelvásárlás miatt, és azzal törölt, amivel tudott. Papírkéztörlővel, intimtörlőkendővel…

Ha meggondoljuk, hogy a jobb minőségű papírkéztörlő még egy 40°C-os mosás során sem mállik szét (az intimkendő meg pláne nem), rögtön világossá válik, hogy egy-egy WC használat után (főleg ha a kelleténél több papír fogy) elkerülhetetlen a dugulás majd a duguláselhárítás.

Létezik egyszerű dolog, mely higiéniai kultúránk színvonalán is emelhet, és bizony tisztább „eredményt” kapunk. Ráadásul egy újabb WC papír hisztéria esetén lesz mihez „nyúlnunk”. Használjunk kevesebb toalettpapírt, és utána mosakodjunk meg. Vagy itt van a bidé, ami sajnos nálunk nem annyira divat… Kár…

***
Korábban a témában: Koronavírus kontra szennyvíz

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük