Dugulások megelőzése szennyvíztároló tisztítóaknák ellenőrzésével

Tisztító idom | DuguláselhárításA duguláselhárítás apró fogásaiból

Tavaszi csapadékos időszakban problémát jelenthet a szennyvíztárolóban összegyűlő esővíz, mely jelentősen leterhelheti az emésztőaknánk kapacitását.  A hóolvadásból keletkező tetemes mennyiségű csapadékvíz szintén feltöltheti a szennyvíz tárolására kialakított házi emésztőrendszerünket, mely akár 1-2 nap alatt is telítődhet.  Munkám során többször is találkoztam ebben az időszakban ezzel a jelenséggel, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítok a szennyvíztároló vízszintje rendszeres ellenőrzésének. Ezzel az egy perces elfoglaltsággal komoly kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, hiszen az időben kiszippantott tárolóban nem alakul ki lefolyó dugulás.

Az ellenőrzés menete

Az ellenőrzés menete rendkívül egyszerű, így szakmai hozzáértést sem igényel.
A szennyvíztároló fedelének felnyitása után keressük meg a ház felől érkező lefolyóvezetéket, mely általában az emésztő felső részénél fellelhető cca. 40-80 cm magasságban.

Tervrajz | Szennyvízbekötő akna

A vezeték mérete 10 cm feletti (gyakoribb csődimenziók: 110, 125, 160mm)  mely anyagában lehet pvc, kg, esetleg eternit.
A szennyvíztárolóban megfigyelt folyadékszint nem érheti el a lefolyóvezeték alsó pontját, hiszen csak ekkor lehetséges a csővezeték öntisztulása. Ellenkező esetben a házból érkező szennyvíz a csatornavezetékben ragad, mely feltelítődik és dugulásokat okoz.  Sajnos a dugulások a szennyvíztároló kiszippantását követően is fennállhatnak, mivel a vezetékben összegyűlő szennyeződés már eltömítette az alapvezetéket.
Az alapvezetékek tisztítása házilagos praktikával is csak ritkán eredményes, ugyanis mint a vezeték mérete, mint pedig hossza nehéz feladat elő állítja az arra vállalkozó személyt. Rendszerint profi duguláselhárító szakember beavatkozását igényli a hiba elhárítása. Súlyosabb esetben magasnyomású csatornamosó berendezés bevetése is indokolt lehet a dugulás megszüntetéséhez. Tapasztalatom szerint érdemes a hosszabb szakaszokon a womával (nagynyomású csatornatisztító) átmosni a rendszerünket, mivel a spirálos duguláselhárítás nem minden esetben eredményezi a csővezeték teljes tisztulását.
Indokolt esetben csatornavizsgáló kamerával is ellenőrzöm a vezeték tisztaságát, hogy a dugulás visszatérésének még az esélyét is elkerüljük.
A fenti sorokból ismételten kiderül, hogy ez az aprócska időráfordítás, mely a szennyvíztároló folyadékszint ellenőrzéséből áll,  súlyos kiadásoktól mentesíthet minket.
Az ellenőrzésben hasznos segítség lehet egy elemlámpa használata, mellyel tájékozódhatunk az akna belső kialakításában.

Amikor semmit sem látunk

Nagyobb tárolóaknák, ill. többlépcsős emésztőknél előfordulhat, hogy a házból érkező lefolyócső a fedlap felől betekintve rejtve marad,  így nehezítve az ideális szennyvízszint megállapítását.
Ilyenkor hagyatkozhatunk a hallásunkra. Kérjünk meg valakit, hogy nyissa meg a csapot vagy használja a WC öblítőrendszert, majd pedig ideális esetben hallhatóvá kell válnia az aknába áramló szennyvíznek. Amennyiben nem hallható a víz zubogása, úgy szinte biztosak lehetünk benne, hogy a szennyvízszint elérte a kritikus magasságot, mely sürgős beavatkozást igényel.

Dugulásra figyelmeztető jel lehet:

a bugyborékoló lefolyórendszer, pincében vagy egyéb látható helyen lévő csatornaszivárgások, külső tisztítóaknák, tisztítóidomok feltöltődése szennyel…..stb
Összegezve: Rendszeres szennyvíztároló aknák, fordító-tisztítóaknák, tisztítóidomok ellenőrzésével költségmentesen üzemeltethetjük lefolyórendszerünket, megkímélve magunkat a duguláselhárításból adódó kiadásoktól, kellemetlenségektől.
Kedves Látogató!

Remélem hasznos információkat oszthattam meg Önnel és rendszeres látogatóm lesz honlapomon. Kérdéseit, észrevételeit is szívesen veszem és igyekszem a lehető leggyorsabban és legmagasabb szakmai kívánalmaknak megfelelően megválaszolni.
Dancs Gyula

***
Duguláselhárítás témában még elolvasásra ajánlom:
Tisztítóidomok rendeltetése a lefolyórendszerben, szerepük a duguláselhárításban

Általános tanácsok a dugulás megelőzéséhez: tanácsok

Kapcsolódó bejegyzések:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük