Dugulások WC-ben

Egy rendezett, karbantartott közösségi WC
Egy rendezett, karbantartott közösségi WC

A WC dugulások bár nem a leggyakoribb, de a legégetőbb problémák egyike a háztartások és a budapesti duguláselhárító szakember életében. Ha eldugul WC, megáll az élet – nem csak Budapesten.

A visszaömlő szennyvíz nem csak büdös és gusztustalan, hanem fertőzésveszélyes is. Amikor WC dugulás, duguláselhárítás miatt érkezik hozzánk megkeresés, azonnal felülvizsgáljuk a feladatainkat, és a prioritás alapján változtatjuk a sorrendet. Ha éppen Budapesten vagyunk, és innen érkezik a kérés, rögtön átgondoljuk kerületenként a kötelezettségeinket, és módosítunk. Minden duguláselhárítással kapcsolatos megkeresés fontos, de lássuk be, egy konyhai lefolyó dugulás jobban ráér, mint a kórházban eldugult strangvezeték – utóbbit azonnal orvosolni kell.

A WC dugulás okai

  • Nem megfelelő kifolyású, anyagú, minőségű WC csésze
  • Nem megfelelő méretű, rosszul beállított, helytelenül bekötött csővezeték
  • WC bekötés hiányosságai
  • Elégtelen, vagy túl meredek szennyvízvezeték lejtés
  • Elégtelen vízöblítés
  • Beesett tárgy
  • Gyökérbenövés
  • Elöregedett, elvízkövesedett csésze
  • WC-be szórt, nem odavaló anyagok (festék, ételmaradék, olaj, zsír, építési törmelék, csemperagasztó, alom, tampon, tisztasági betét…)

WC duguláselhárítás

A házi duguláselhárítás egyik leghatékonyabb módja a pumpa. Természetesen egy bekövesedett, alig áteresztő szaniterben pumpálhatunk míg el nem fogy a gumifej, vagy a türelmünk. De mindenképpen érdemes ezzel kezdeni, mert ha egy eltömődött WC-be először vegyszert öntünk, és az nem folyik le, akkor bizony a pumpálás tilos, mert a visszafröcsögő maró anyag balesetveszélyes!

Szakember és a WC tisztítás

A toalettben beálló blokk más lefolyókhoz hasonlóan legjobban gépi spirálos duguláselhárító berendezéssel (csőgörény) oldható. A mechanikus és/vagy gépi acélspirálos duguláselhárító gép a duguláselhárító szakember jobbkeze, univerzális, remek duguláselhárítási eszköz.
A komoly, ipari masinák acélspiráljai méretükben is praktikusak. Összekapcsolhatók, így sokméteres távolságban is képesek a dugulást oldani. A spirálfej is variábilis, a dugulás természetétől függően választjuk ki, melyik a leghatékonyabb. Ha mi magunk szeretnénk megoldást találni, érdemes a csészét leemelni, és bekukkantani a lefolyóba.

Hogyan előzhetjük meg a toalett eltömődését?

Kezdjük az elején.
WC csészét elsősorban nem a dizájn, hanem a használhatóság okán választunk. Vásárláskor alaposan megnézzük, nem repedt, nem pattant, vagy fém esetén nem horpadt-e be. Mindig a kialakításnak megfelelő kifolyású terméket veszünk, és ha nem a youtube-ról akarjuk megtanulni a WC csésze bekötését, szakembert hívunk. Abba hiba – már ha nem kókler a szaki – nem lehet.

A WC csésze némi karbantartás mellett hosszú-hosszú ideig válik hasznunkra. Havonta-kéthavonta egy-egy sósavas, vízkőoldós éjszakai áztatás simán leoldja a vízkövet. FONTOS! A két anyagot TILOS együtt használni, mert súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhat az összevegyített vegyszerek gőze!

***

Korábban a témában:

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük