Csatorna torna

Rugalmas csatornacső
A rugalmas csatornacső a jó

Miből legyen a csatorna?

Tisztázzuk! A csatorna legyen akármiből, előbb-utóbb el fog dugulni. Ezt nem (elsősorban) Murphy, hanem a sokéves tapasztalat mondatja velem.
Duguláselhárítóként rengeteg okát, fokát tapasztaltam, mitől tömődhet, miért tömődhet, hogyan küszöböljük ki, mit tehetünk a megelőzés érdekében.
A Világi Duguláselhárítás szívesen ad elméleti és gyakorlati tanácsokat azért, hogy ügyfelei minél kevesebbszer szoruljanak duguláselhárítóra, illetve minél hatékonyabban, olcsóbban oldják meg, illetve fel, akár házilag csatornáikban a gócokat.
A nap 24 órájában készen állunk, elérhetőségeink egyikén fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Nem csak Pest megyében, hanem a környező, sőt, távolabbi megyékben is számíthat duguláselhárítási, és egyéb szolgáltatásunkra. Legyen az eltömődés Pomázon, Abonyban, Nagykőrösön, vagy Tarjánban, Csóton, Péren – számíthat ránk!
Miből legyen a csatorna?

Beton, azbesztcement, öntöttvas vagy műanyag legyen a csatorna anyaga?

Ez a körülményektől függ – ez lesz a csőválasztás és a csőfektetés dialektikája. A csatorna torna – a csatorna agytorna.
Az egyik sarkalatos „körülmény” a számtalanból a csövet befogó talaj és a cső kapcsolata. A geodéziai felmérések, a talajmechanikai, hidrogeológia szakvélemények, egyéb előkészítő folyamatok közös nevezőre hozását követve kerülhet sor a megfelelő vezeték kiválasztására. Ez persze csak egy feladatsor a rengeteg közül, hiszen nem beszélünk a csatornaágy alakjáról, mélységéről, lejtéséről, az aknákról, különféle előírásokról, képletekről…
A csatornacső anyaga lehet a hagyományos kőagyag, azbesztcement, öntöttvas, beton. A merev cső alakváltozásra képtelen, így, főleg, ha el is van öregedve, terhelésre beroggyan.
A műanyagok alkalmazásával optimális csatornarendszerek alakíthatóak ki. Rugalmasak, visszanyerhetik eredeti alakjukat, ha deformálódnak. Ennek egyik feltétele, hogy a cső ágya megfelelően legyen betömörítve. Egy rosszul tömörített rugalmas betömörítés többet árt, mint használ. Vannak kivételes esetek, melyben betonba ágyazzák a csöveket – itt a betonminőségtől függően a cső bélelt merev csőként viselkedik.
A vizsgálatok alapján elmondható, hogy a műanyag aknákkal, rugalmas csövekkel épített csatornarendszernek

  • magasabb az élettartama,
  • hatékonyabb a kiépíthetősége,
  • jobb a vízzárása

A műanyag – véleményem szerint – az egyik legnagyszerűbb, egyszersmind legártalmasabb találmány, de elképzelhetetlen nélküle az élet.

***

A csatorna-csatornázás fogalom körében több bejegyzésünk is íródott. Íme néhány:

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük