Esővíz elvezetés

Esővíz elvezetés és a vele kapcsolatos dugulások

Ereszcsatornából ömlik az esővíz
Az ereszcsatorna udvarra engedi a vizet

Az esővíz elvezetésnek, szikkasztásnak többféle lehetősége illetve módszere van.
Például szikkaszthatjuk a vizet, belevezethetjük a csatornába ahol erre van lehetőség, vagy pedig gyűjthetjük locsolás céljára, vagy  csak simán az ereszből kifolyik az udvarra.

Mi okoz dugulást a sima esővízben?

Nem maga az esővíz okozza a dugulást, hanem a háztetőkről belemosott falevelek, por, kosz, zsindelytető kátrányos szemcséi, illetve a lapos tetőkön található gyöngykavics.
Javaslom minden esetben az eresz lefolyókba beletetetni egy lombkosarat, ami felfogja a tetőről származó szennyeződést. Az ereszeket minden évbe érdemes legalább egyszer kitakarítani, eltávolítani belőle a faleveleket és minden olyan anyagot, amitől el tud dugulni az eresz, illetve a földalatti esővíz vezeték. A legfontosabb időszak amit a karbantartásra, tisztításra javasolok, az az ősz vége – tél eleje, mikor már lehullott a fákról az összes levél. Ha erre odafigyelünk, talán kisebb esély van egy dugulás kialakulására, amit házilag nem is biztos, hogy meg tudunk oldani és duguláselhárító szakembert kell, hogy hívjunk.
Abban az esetben, hogy ha az esővíz csak az udvarra folyik ki, nyilván nem kell attól tartanunk, hogy el fog dugulni az eresz. Viszont ha a föld alatt vezetjük el az esővizet, akkor erre nagyobb esélyt látok, hiszen a hordalék le tud rakódni a csőben. Ezek a dugulások általában elég makacs jellegűek, mert nagyon össze tud állni a földtől, illetve a falevéltől. Az sem ritka, hogy több méter hosszan el van tömődve a cső teljes keresztmetszetében.

Esővíz elvezetés kiépítése

Amikor az esővíz elvezetést építjük, érdemes tisztítónyílásokat beépíteni, ugyanúgy mint a szennyvízcsatorna esetében. Ha a csatornába szeretnénk bekötni az esővizet, minden esetben járjunk utána, hogy a szennyvízcsatorna egyesített rendszerű-e ? Ez azt jelenti, hogy az utcai hálózat el bírja vezetni a szennyvizet és az esővizet egyszerre. Ez sajnos elég ritka estben van így. Inkább a belvárosra jellemző ez a fajta egyesített rendszer. Ahol nem ilyen a csatorna oda nem szabad belekötni az esővizet, mert nem bírja el. A másik fő ok , hogy meg is büntetnek bennünket érte, hogy ha belekötjük.
Ebben az esetben, gondoskodnunk kell a telekhatáron belüli szikkasztásról.
Ha bármilyen kérdése van a témával kapcsolatban, hívjon bizalommal, a Világi Duguláselhárítás áll rendelkezésére. És természetesen az esővíz elvezetésből adódó dugulást is elhárítjuk, és nem csak Budapesten, hanem Tatabánya, Győr, vagy Érd, Százhalombatta, Dunaújváros sőt Székesfehérvár irányában is.

***

Tippek-trükkök – mit lehet házilag elhárítani: duguláselhárítás tippek-trükkök

Általános tanácsok: duguláselhárítás megelőzése, tanácsok

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük