Hogyan készül a ciszterna

Hogyan ültessünk ciszternát?

Vízcseppek
A víz éltető erő

Gyökereztetni nem kell, az biztos, de megfelelő „ágyásra” szükség lesz.
A duguláselhárítónak sok mindenhez nagyon jól kell értenie, hogy hatékonyan tudjon közbeavatkozni, hogy elkerülhessük a bajt, vagy orvosolhassuk a dugulást. A ciszterna problémaköre is ilyen.

Bátrabbak először töltsenek le egy tartályméret-számító alkalmazást. A kevésbé merészek, idővel szűkebben gazdálkodó ciszternára áhítozók egész egyszerűen vegyék a telefont, laptopot, és használják az online keresőket.

A (legtöbb) ciszterna tartályméret-kalkulátor használata egyébként tök egyszerű, nem kell hozzá csőgörény, woma, szakember, ez nem duguláselhárítás – teljesen automatikus a program működése. Átlagolja a gyűjtött és felhasznált vízmennyiséget, beleszámít némi tartalékot, ebből világosan kiderül, mekkora gyűjtőkapacitásra van szükségünk, azaz hány köbméteres tankot kell telepítenünk.

Ha nem vagyunk olyan elengedhetetlenül fontos infók birtokában, mint a tető dőlésszöge, ne adjuk fel, nincs is szükség rá. Nem az számít, milyen sebesen rohan le a víz! A fontos, mekkora a felület, melyről learathatjuk! Ergo: tetőnégyzetméter.
Nem tudjuk, mennyi az átlagcsapadék a vidéken? A program tudja. Térkép, terület kiválasztás, beírás, kész.

Kéri a felhasznált vízmennyiséget, per koponya, és hogy öntözünk vele, vagy sem, ha igen, mekkora területen szeretnénk locsolni. A kérdésekre értelemszerűen válaszolunk – nem lehet elrontani! Állítom, jóval könnyebb kiszámítani, mekkora ciszternára lesz szükség, mint egy konyhai mosogató dugulását megszüntetni!

Az esővízgyűjtő tartály jellemzői

Szögezzük le: a műanyag, korrekt ballon polipropilénből készül. Ennek megvan az az előnye, hogy egyáltalán nem oldódik bele a benne tárolt anyagba – nem csak csapadékot, hanem élelmiszert is raktározhatunk benne.
A talajszint alá, illetve fölé telepített zárt medence különféle méretekben, készen is, illetve egyedi űrtartalommal is rendelhető. Optimálisan tisztíthatóak, hiszen felületük sima. Mivel műanyag, nem kell darut hívni beépítésnél. Egy 10m3-es tartály körülbelül 150 kg.

Ciszternatelepítés

Hasonlóan a zsírfogó telepítés munkafolyamatához, a ciszternát is száraz munkagödörben, teljesen sima, vízszintes alapra kell ültetni – fagyhatár alá.
Könnyebb dolgunk van, ha nem jellemző a talajvíz jelenléte a telepítés helyén. Ez esetben kiépítjük a vasbeton alapot – utóbbi vastagságánál tekintettel bírva a tartály kívánatos telepítési mélységére, és a talajviszonyokra. Mindenképpen javasoljuk szakember tervét, hiszen az elégtelen alapnál előbb-utóbb megkéri az árát.
Ezt követően belülről megerősítjük a ballont: a belső magassághoz alkalmazkodva több ponton megtámasztjuk tárolót, így felkészülve a betonozás alatt tankra nyomódó tehermentesítésre.

A ciszternát feltöltjük vízzel, véletlenül se horpadjon, majd beiszapoljuk – vízzel kevert földdel, iszappal tömörítve a befogadó talajt.
A tartály tetejére szintén vasbeton javasolt, úgy, hogy bőven (40cm) túllógjon a ballon széleinél.
Eztán jöhet a betemetés, természetesen szabadon hagyva a szerviznyílást.

***

Korábban a témában:

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük