Kakucs csatornázottságáról

Kakucs csatornázottsága

Kakucs község Pest megye déli részén, Dabas város kistérségében található, a település az M5-ös autópálya mellett, Budapesttől 40 kilométerre fekszik.

Irányítószáma: 2366
Körzethívószám: 29
Teljes népesség: 2747 fő

Kakucs az Ócsai Tájvédelmi Körzettől keletre fekszik, és a Duna –völgyi főcsatorna a területén halad át. A főcsatorna feladata, hogy a mélyebben fekvő részeken található álló- és belvizeket elvezessék a területről. A környék talaja és éghajlati adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a gabona-, a zöldség- és gyümölcsfélék termesztéséhez.
A község egy részét szegélyező homokdombok és a közöttük megtalálható belvizes kis tavak környéke már évezredekkel korábban is kedvező körülményeket teremtett az ember megtelepedésére. Az 1992-1993-ban történt ásatások ennek bizonyítékait tárták fel.

A legrégebbi írásos emlék Kakucsról 1456-ból való, ebben az oklevélben még Kakuch néven és pusztaként említik. Több közvetett említés utal arra, hogy a település a 10-13.században még virágzott, majd a tatárjárás során elpusztult. Később, a 18-19.században indult el újra a fejlődés útján Liebner József segítségével, aki intenzív nagyüzemi agrárkultúrát honosított meg a településen.
A 20.század elejére, a fejlődés hatására a település lélekszáma kétszeresére duzzadt, és bár világháborúknak nem sikerült, sajnos az 50-es évek tönkretették a felvirágoztatott parasztság árutermelő rétegeit. A kenyérkeresők több, mint felének az iparban foglalkoztatott Budapestre ingázó segédmunkás életet kellett választani. Kakucs községet Inárcs társközségének nyilvánították, figyelmen kívül hagyva a lakosság törekvéseit. A sérelmeket az 1989-ben történt helyi népszavazás oldotta fel, amikor is különválva Inárcstól, ismét elnyerhette az önállóságát.

Kiépült a szennyvízcsatorna-hálózat

Az 1990-es évektől dinamikusan növekedni kezdett a község infrastruktúrája, többek között kiépítették a vezetékes ivóvízhálózatot, és a szennyvízcsatorna-hálózatot. Mindezen munkák mellett további feladatot biztosítva a csatornázási szakembereknek, elkészült a szennyvíztisztító telep is.
A település csatornázottságával kapcsolatosan a jelen állás szerint az alábbi információk ismeretesek, a TESZIR által elkészített országos felmérés alapján. Kakucs település az Újhartyáni Szennyvízelvezetési Agglomerációhoz tartozik. A településen még közel 200 ingatlan található, amely nincs bekötve a hálózatra, ezeknek a lakosoknak, megközelítőleg 700 főnek egyedileg kell megoldani a szennyvízkezelést. A fenti adatok mellett azonban érdemes tudni, hogy a településen a csatornázott terület aránya igen magas, 99%.

Más települések vízügyei: > Vízügy, csatornázás, duguláselhárítás

Kapcsolódó bejegyzés:
Kamerás csatornavizsgálat

Szerző: Világi Tamás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük